Riksmötets öppnande

Tisdagen den 15 september närvarade Kungafamiljen vid riksmötets öppnande.

Kungafamiljen anlände till riksdagen i häst och vagn och möttes vid Riksplan av riksdagens talman Urban Ahlin och statsminister Stefan Löfven.

Kungen höll tal och sa:

”Hur skall vi då kunna förbereda våra barn och barnbarn för en framtida värld som vi inte vet så mycket om?

Jo, vi kan förbereda dem för att kunna hantera förändring. För det enda vi säkert vet är att världen kommer att fortsätta att förändras. I en globaliserad värld måste vi utbilda kommande generationer till världsmedborgare.

Vi kan bland annat ge dem kunskap om olika samhällsskick, andra kulturer, språk, och religioner. En förståelse för hur samhällen och kulturer har vuxit fram och förändrats. Vi kan förmedla vår långa tradition av demokrati och mänskliga rättigheter, som en självklar grund för vårt samhälle.

Vi kan också tala om vissa grundregler för all mänsklig samvaro. Som att vara toleranta, hänsynsfulla och visa medkänsla.”

Läs talet i sin helhet.

Kungen förklarar riksmötet öppnat. Foto: Anders Wiklund/TT

Kungen förklarar riksmötet öppnat. Foto: Anders Wiklund/TT

Talman Urban Ahlin och Kungafamiljen vid Riksdagshuset. Foto: David Sica/Stella Pictures

Talman Urban Ahlin och Kungafamiljen vid Riksdagshuset. Foto: David Sica/Stella Pictures

Kungaparet och riksdagens talman Urban Ahlin i Storkyrkan. Foto: Maja Suslin/TT

Gudstjänst i Storkyrkan

Riksmötets öppnande inleddes i Storkyrkan med en gudstjänst med interreligiösa inslag. Gudstjänsten leddes av domprost Hans Ulfvebrand och domkyrkokaplan Kristina Ljunggren. Högtidstalare var författaren Göran Rosenberg.

Föreställning på Kungliga Operan

Under kvällen närvarar Kungafamiljen vid baletten Raymondalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på Kungliga Operan med anledning av riksmötets öppnande.