Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia besöker Dalarna

Måndagen den 5 och tisdagen den 6 oktober besöker Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia Dalarna.

Måndag 5 oktober, Borlänge, Säter och Falun

Prinsparets dag inleddes i Borlänge på Sopranen där verksamhetschef Torunn Olsson berättade om mottagningsenheten. Här kan flyktingar i ett tidigt skede få ett samlat stöd för sin introduktion i Borlänge och i det svenska samhället. Prinsparet fick se lokalerna, träffa elever i en SFI-klass, åk 7-9, samt barnen i Sopranens förskoleklass.

Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia med barn som går på Sopranens förskola. Foto: David Sica/Stella Pictures

Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia med barn som går på Sopranens förskola. Foto: David Sica/Stella Pictures

Förmiddagen fortsatte i Säter på Dalform ABlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Företaget tillverkar förvaringsskåp för skolor, badhus, kontor och industri. Prinsparet välkomnades av Tony Berg och Anders Pros, ägare Dalform, som berättade om företaget och produkterna. Under en rundvandring i fabriken fick Prinsparet ta del av tillverkningsprocesser och träffa medarbetare.

Under rundturen på Dalform i Säter. Foto: David Sica/Stella Pictures

Under rundturen på Dalform i Säter. Foto: David Sica/Stella Pictures

Därefter fortsatte resa till Stora Skedvi där Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia besökte Skedvibröd.

Lunchen intogs sedan i Visthusboden i Stora Skedvi.

Prinsessan provade att baka knäckebröd. Foto: Pontus Lundahl/TT

Under eftermiddagen stod Världsarvet Falun och Falu koppargruva på agendan. Kommunalråd Susanne Norberg och vd Anna Björkman tog emot i Världsarvshuset.

År 1992 avslutades en mer än 1300-årig tradition av att bedriva bergshantering på området. I begreppet Falu Gruvalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster inryms i dag besöksgruvan, gruvmuseet, ett visitors center under namnet Världsarvshuset. Falun fick världsarvsstatus 2001länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Under besöket gjorde Prinsparet en tur i besöksgruva och skrev sina namn på Kungaväggen i Allmänna Freden. Flera regenter och nordiska kungligheter har sedan 1300-talet besökt Falu Gruva en eller flera gånger och har skrivit sina namn på olika ställen i gruvan. Den så kallade Kungaväggen har anor från slutet av 1800-talet och namnteckningarna där har ristats in i berget och förgyllts med guld från bland annat Falu Gruva.

Prinsparet skrev sina namnteckningar intill Kungens och Drottningens. Foto: Pontus Lundahl/TT

Efter rundturen möttes Prinsparet av Falu Rödfärgslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster vd Johan Molin som visade runt på fabriken.

Dagen avslutades med middag på residenset i Falun under värdskap av landshövding Ylva Thörn.

Tisdag 6 oktober, Älvdalen och Grövelsjön

Andra dagen på Dalabesöket inleddes hos cellulosaföretaget iCell i Märbäck, Älvdalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Roger Gudmundsäter, vd och marknadschef, hälsade välkommen och presenterade företaget. iCell gör isolering av returtidningar som tillverkats av ren cellulosafiber från svenska barrträd.

Därefter besökte Prinsparet Älvdalens porfyrverklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Verket grundades 1788 och 1818 köptes det in av Karl XIV Johan och tillhörde kungafamiljen till 1856. Efter flera ägarbyten upphörde verksamheten på 1880-talet. Ett nytt företag, Elfdalens Nya Porfyrverk, anlades 1897 och drevs till ca 1980, de sista decennierna dock i blygsam skala. Vid verket bearbetades den i närbelägna brott brutna porfyren till prydnads- och nyttoföremål, byggnadsdetaljer, gravstenar m.m. I juni 1988 invigde Kungen Porfyrmuseet i Älvdalen.

Karl XIV Johans sarkofag

År 1844 påbörjades det största arbetet i porfyrverkets historia, det var tillverkningen av Karl XIV Johans sarkofag. Sarkofagen tillverkades av ljusröd granit och mäter 3.04 m lång, 2.29 m bred och 2.4 m hög, själva kistan väger 11 ton och locket 5 ton. Den står i Bernadotteska gravkoret i Riddarholmskyrkanlänk till annan webbplats.

Lunchen intogs sedan på Kvarnen i Västäng under värdskap av Älvdalens kommun och kommunalråd Peter Egardt.

Lunchen intogs på Kvarnen. Foto: David Sica/Stella Pictures

Under eftermiddag fortsatte besöket vid Grövelsjön. Benny Jonsson, ordförande för Idre Sameby, tog emot Prinsparet tillsammans Helena och Peter Andersson från företaget Renbiten AB.

Under färden upp till fjällstationen berättade Benny Jonsson om rennäringen och om Idre Samebylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Idre sameby gränsar i norr mot Härjedalens kommun och ligger i huvudsak inom Dalarna län i Älvdalens kommun. Det är en av Sveriges mindre samebyar med totalt 13 renägare. Under senare år har man i Idre sameby startat en rad nya verksamheter bland dem Gealtan AB som ägs av Benny Jonsson och som är inriktad på försäljning av renhudar. Företaget Renbiten kombinerar renskötsel med egen förädling, butik & café samt samiska upplevelser.

Prinsparet bjöds på specialiteter från Idre. Foto: David Sica/Stella Pictures

Prinsparet bjöds på specialiteter från Idre. Foto: David Sica/Stella Pictures