Kungen vid Trygghetens hus och Grytans flyktingförläggning

Måndagen den 16 november besökte Kungen Trygghetens hus i Östersund och Migrationsverkets flyktingförläggning i Grytan.

Dagen inleddes på Trygghetens hus i Östersundlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där Kungen välkomnades av projektledare Gunilla Ågren. Trygghetens Hus startade 2006 och här samverkar flera samhällsfunktioner; Polismyndigheten i Jämtlands län, Räddningstjänsten Jämtland, SOS Alarm, Landstinget i form av ambulans och sjukvårdsrådgivningen, Åklagarmyndigheten, Tullen, Svenska Kyrkan samt Länsstyrelsen i Jämtlands län. I huset finns även Kriminalvården i form av provisoriskt häkte.

Syftet med samlokaliseringen är att samnyttja kompetens, lokaler och utrustning för att skapa ett samarbete som så effektivt som möjligt utnyttjar länets resurser.

Under en rundtur i huset mötte Kungen representanter för de olika organisationerna som presenterade sin verksamhet och samlokaliseringens effekter.

Efter besöket bjöd landshövding Jöran Hägglund in till lunch på residenset i Östersund.

Under eftermiddagen var Kungen vid Migrationsverkets flyktingförläggning i Grytan, en minde ort belägen norr om Brunflo.

Där möttes Kungen av Emma Arnesson som driver det ideella projektet Hej Främlinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Pernilla Arvidsson, platschef på Grytans flyktingförläggning.

Kungen fick veta mer om Migrationsverkets verksamhet lokalt och regionalt och om hur engagerade länsbor gör stora insatser för att de nyanlända ska känna sig välkomna.