Kungen delade ut Stockholm Water Prize

Onsdagen den 26 augusti delade Kungen ut Stockholm Water Prize 2015 till Rajendra Singh från Indien. Tidigare under dagen närvarade Kungen och Kronprinsessan vid seminariet Rainwater – Sky’s the limit, där årets pristagare var en av talarna.

Kungen och Kronprinsessan närvarade under förmiddagen vid seminariet Rainwater- Sky’s the limit som hölls på City Conferens Center, Norra Latin. Seminariet ingår i Stockholm Water Weeklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som i år har temat Water for Development.

Ämnet var nödvändigheten av en vis hantering av regnvatten. Årets pristagare Rajendra Singh inledde seminariet och berättade om hur han och hans medarbetare använder en urgammal teknik för att bygga dammar som samlar regnvatten. Vattnet kan på så sätt ledas ner i marken i stället för att dunsta bort. Det här har lett till att grundvattennivån höjts och att det därigenom åter går att få tag i färskvatten och odla i mängder byar i Rajasthan, en torkdrabbad delstat i Indien.

För sitt innovativa arbete med regnvatten och för sina målmedvetna insatser för att förbättra levnadsförhållandena för de mest utsatta människorna tilldelas Rajendra Singh 2015 års Stockholm Water Prize.

Kronprinsessan och professor Malin Falkenmark, internationellt erkänd vattenexpert som bland annat arbetat som konsult åt FN. Foto: Jonas Borg

Kronprinsessan och professor Malin Falkenmark, internationellt erkänd vattenexpert som bland annat arbetat som konsult åt FN. Foto: Jonas Borg

Seminariet avslutades med en paneldiskussion där seminariedeltagarna Rajendra Singh, professor Malin Falkenmark, SIWI, Jeremy Bird, Director General  IWMI, Claudia Sadoff, Lead Economist South Asia Water Resources Group World Bank, och Dominic Waughray, World Economic Forum, talade om vikten av att tillvarata regnvatten för att minska vår utsatthet för såväl torka som översvämningar. Vi behöver förnya våra tillvägagångssätt och använda oss av flera typer lösningar. Det handlar om att hitta lokala lösningar för att lyckas men att inse att utmaningen är global.

Kungen och Rajendra Singh vid prisceremonin på Stockholms stadshus. Foto: Jonas Borg

Kungen och Rajendra Singh vid prisceremonin på Stockholms stadshus. Foto: Jonas Borg

Under kvällen delade Kungen ut Stockholm Water Prize 2015 till Rajendra Singh vid en ceremoni i Stockholms stadshus.   

Under den efterföljande banketten höll Kungen tacktal och sa: .

”Vattenfrågorna påverkar oss på olika sätt  beroende på var vi bor och vilka resurser vi har. Ytterst handlar det om en överlevnadsfråga – för oss alla. Situationen är akut. Men det är långt ifrån hopplöst."

Läs talet i sin helhet (på engelska)

World Water Week 2015

Den 23–28 augusti möts experter, forskare och organisationer från hela världen i Stockholm för att diskutera vattenfrågor under World Water Week, en global vattenkonferens som arrangeras av Stockholm International Water Institute (SIWI)länk till annan webbplats. I år firas 25-års jubileum.

Kungen är beskyddare av Stockholm Water Prize.