Drottningen, Prinsessparet och Prinsessan Leonore i Vatikanen

Söndagen den 26 och måndagen den 27 april är Drottningen tillsammans med Prinsessan Madeleine, Christopher O'Neill och Prinsessan Leonore i Vatikanen för att träffa påven Franciskus och för att delta vid ett seminarium om trafficking.

Söndag 26 april

Under söndagen tog Drottningen emot The European Humanitate Prize vid en ceremoni på Tyska Ambassaden vid Heliga stolen. Priset tilldelas Drottningen för de stora insatser och det stora engagemang som Drottningen visat genom åren för såväl barn- och ungdomar som äldre.

Drottningen höll ett tacktal och sa:

– Jag är både rörd och tacksam över att få ta emot European Humanitate Prize. Social hjälp är alltid aktuellt. Inte minst nu med tanke på flyktingströmmen över Medelhavet och jordbävningen i Nepal.

Priset delas ut av Kulturstiftelsen Pro Europa.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Måndagen 27 april

Under måndagsförmiddagen träffar Drottningen påven Franciskus för ett samtal till vilket Prinsessan Madeleine, Prinsessan Leonore och Christopher O’Neill ansluter.

Möte med påven Franciskus. Foto: Henrik Montgomery/TT

Möte med påven Franciskus. Foto: Henrik Montgomery/TT

Under eftermiddagen hålls seminariet Human Trafficking with Special Focus on Children som arrangeras av den påvliga Vetenskapsakademin tillsammans med Sveriges ambassad i Rom. Seminariet tar sin utgångspunkt i påvens nyårstal som hölls 1 januari 2015 på Petersplatsen där påven beskrev trafficking som vår tids slavhandel och uppmanade alla att bekämpa det.

Under seminariet "Human Trafficking with Special Focus on Children". Foto: David Sica/Stella Pictures

Under seminariet "Human Trafficking with Special Focus on Children". Foto: David Sica/Stella Pictures

Drottningen inledningstalar och från svensk sida medverkar även barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér, justitiekansler Anna Skarhed och professor Martin Ingvar från Karolinska Institutet.

Dagen avslutas med en middag med FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon på Sveriges ambassad i Rom.