Drottningen i möte med Mentor International

Torsdagen den 21 maj hade Drottningen möte med Mentor International på Kungliga slottet.

Mentor arbetar för att ge ungdomar självkänsla och kraft att växa. Syftet är att stärka dem i att fatta positiva beslut och avstå från våld och droger. Verktygen är mentorskapsprogram.

Under torsdagen träffades Mentor Internationals exekutiva utskott för att gå igenom verksamheten samt för att förbereda ärenden som ska beslutas i styrelsen. Under mötet diskuterades bland annat den flytt som kommer att ske av huvudkontoret från London till Stockholm.

Yvonne Thunell, Mentor Internationals ordförande. Foto: Kungahuset.se

Yvonne Thunell, Mentor Internationals ordförande. Foto: Kungahuset.se

Yvonne Thunell, som är ordförande i Mentor International deltog i torsdagens möte.

Vad gör Mentor International?

– I dag är Mentor en världsledande organisation inom drogprevention. Drottningen grundade stiftelsen 1994 tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO) och har varit mycket aktiv i organisationen sedan dess. Ett arbete som har varit banbrytande när det gäller förebyggande åtgärder mot droganvändning bland unga.

Vad är på agendan just nu?

 – Det som händer inom Mentor är att vi flyttar huvudkontoret från London till Stockholm. Anledningen till den här förändringen är att Mentor Sverige har byggt upp så framgångsrika program och vi ser att de har potential att spridas till flera länder. Det gäller till exempel deras föräldraverksamhet och företagssamarbeten. Under de närmsta åren kommer Mentor International tillsammans med Mentor Sverige att utveckla och anpassa programmen så att de kan användas internationellt.

Hur arbetar Mentor International med sina kontor i olika delar av världen?

– Vi fungerar som en sammanhållande stödorganisation. I vår styrelse finns de nationella organisationerna representerade och en gång per år samlar vi alla verksamhetschefer, bland annat för att diskutera gemensamma strategiska frågor. I övrigt arbetar våra nationella organisationer självständigt och det är viktigt; varje land vet själva bäst hur de kan nå fram och arbeta nära sina ungdomar.

Om Mentor

Mentor Internationallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en internationell paraplyorganisation i vilken Mentor Sverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster ingår i och samverkar med. Organisationen finns också i Mellanöstern, USA, Sydamerika, Storbritannien, Tyskland och Baltikum, och har genomfört projekt i 70 länder genom olika fältorganisationer.

Drottningen grundade Mentor 1994 tillsamman med WHO och är president för Mentor International. Sedan starten har Mentor nått över 2,5 miljoner barn och ungdomar.