Riksmötets öppnande - en historik

Motiv: Kungen förklarar riksmötets öppnat 1975 i Riksdagens provisoriska lokaler i nuvarande Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Foto: Leif R Jansson/TT

Kungen vid Riksdagens högtidliga öppnande i Rikssalen på Kungliga slottet 1974. Foto: Leif R Jansson/TT

Kungen vid Riksdagens högtidliga öppnande i Rikssalen på Kungliga slottet 1974. Foto: Leif R Jansson/TT

Kungen öppnar, i egenskap av statschef, riksmötet. Därmed inleds riksdagens arbetsår.

Historik

Öppnandet av en riksdag inramades av ceremonier och parader. Före 1810 kunde riksdagar hållas på olika orter i riket, även om huvudstaden var den vanligaste platsen. Riksdagen högtidliga öppnande i Rikssalen på Kungliga slottet ägde rum sista gången 1974. Enligt bestämmelser i 1974 års regeringsform äger öppnandet numera rum i Riksdagshuset och kallas riksmötets öppnande.

Som Sveriges första riksmöte räknas det så kallade Arboga möte 1435. Fram till 1600-talets början kallades till riksdag endast vid enstaka tillfällen. Riksdagarnas möten reglerades först i 1634 år regeringsform och först 1866 ändrades det till årliga möten.

Om riksdagshuset

Byggnadsarbetet av det nya riksdagshuset inleddes den 13 maj 1897 när
kung Oscar II symboliskt murade den första grundstenen till bygget. Arkitekt var Aron Johansson och riksdagshuset stod klart för invigning den 11 januari 1905. Den nya byggnaden på Helgeandsholmen ersatte det gamla riksdagshuset som låg på Riddarholmen. Riksdagshuset var i stort sett oförändrat fram till 1980-talet. Då invigdes västra delens nya påbyggnad ritad av Ahlgren-Olsson-Silow Arkitektkontor AB. Under arbetet med att bygga om riksdagshuset flyttade Riksdagen in i det som idag är Kulturhuset Stadsteatern vid Sergels torg i Stockholm.

Riksdagshuset under byggnadstiden. Foto: Stockholmskällan

Riksdagshuset under byggnadstiden. Foto: Stockholmskällan

Gudstjänst i Storkyrkan

Att Svenska kyrkan bjuder in till gudstjänst i samband med riksmötets öppnande är en lång tradition. Gudstjänsten hålls i Storkyrkan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som är Stockholms domkyrka. Sedan 2007 har gudstjänsterna haft interreligiösa inslag, det vill säga medverkande från andra religiösa samfund. Humanisterna ordnar en parallell samling dit några av ledamöterna går.

Kungafamiljen utanför Storkyrkan vid riksmötets öppnande 2012. Foto: TT

Kungafamiljen utanför Storkyrkan vid riksmötets öppnande 2012. Foto: TT