Prins Daniel i Örebro

Motiv: I ett laboratorium vid Gymnastik- och Idrottshögskolan, GIH, fick Prinsen bland annat ta del av studien ”metabola effekter av träning hos unga män med typ 1 diabetes”. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Motiv: Prins Daniel träffar barn som samlat yngel i naturreservatet Oset utanför Örebro. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Motiv: Prins Daniel guidas genom naturreservatet Oset av kommunekolog Mats Rosenberg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Onsdagen den 3 september var Prins Daniel på heldagsbesök i Örebro på inbjudan av länsstyrelsen och landshövding Rose-Marie Frebran.

Dagen inleddes på Örebro slott där Prinsen välkomnades av landshövdingen.

Därefter stod Örebro universitet på programmet och Prins Daniel togs emot av rektor Jens Schollin, som bland annat visade en modell över den nya Handelshögskolan och aulan som är under byggnation. Vid Gymnastik- och Idrottshögskolan, GIH, tog professor Fawzi Kadi emot i laboratoriemiljö. Han presenterade den forskning som de bedriver inom diabetes och träning. Till exempel om hur man kan påverka blodsockret på ett positivt sätt med hjälp av träning och om forskning kring träningens positiva effekt på äldre människor.

Prins Daniel besökte sedan Almby kyrka strax utanför Örebro där Prinsen döptes 1974. Almby kyrka uppfördes runt början av 1200-talet och klockstapelns klocka är även den från 1200-talet – den ena av Närkes två äldsta bevarade klockor. Kyrkoherde Ingemar Söderström och församlingsherde Patrik Bergman gav en rundvisning i kyrkan.

Prins Daniel får ett dopljus av församlingsherde Patrik Bergman vid besöket i Almby kyrka. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Prins Daniel får ett dopljus av församlingsherde Patrik Bergman vid besöket i Almby kyrka. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sedan fortsatte örebrobesöket till naturreservatet Oset Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där kommunekolog Mats Rosenberg bjöd på en guidad tur till Naturens hus. Vid Naturens hus hälsade Lars O Molin, ordförande i kommunfullmäktige, välkommen till en lunch med samtal om Örebro med tema: Tillväxt, friluftsliv och naturintegrering samt kultur- och idrottsstaden.

Efter lunchen besökte Prins Daniel allaktivitetshuset Tegelbruket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och togs emot av verksamhetschef Thomas Rasmusson. Ungdomarna förvandlade denna eftermiddag, besöket till ära, Tegelbruket till hur det normalt ser ut en vardagskväll. Skapande, dans, boxning, musik, basket, projektmöte och  BMX var några av de inslag som ungdomar i olika åldrar visade upp.

Prins Daniel träffade många aktiva ungdomar på Tegelbruket i Örebro. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Prins Daniel träffade många aktiva ungdomar på Tegelbruket i Örebro. Foto: Fredrik Sandberg/TT

På Sportion Media Group AB mötte Prinsen inkubatorn STARTcentrums direktör Janis Lancereau som presenterade sin verksamhet i entreprenörsföretaget Laget.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. lokaler. Laget.se servar idrottsrörelsen med IT-plattformar. Prinsen och grundarna till företaget diskuterade förutsättningar för utveckling av ungt entreprenörskap.

Om Örebro

Sveriges sjätte största stad (141 000 inv.); residensstad, Örebro län. Utanför storstadsregionerna har Örebro den snabbaste befolkningstillväxten i Sverige.