Prins Carl Philip vid Rally Sweden – läs en intervju med Prinsen

Motiv: Prins Carl Philip och statsminister Fredrik Reinfeldt invigde Rally Sweden i Karlstad på onsdagskvällen. Foto: Micke Fransson/TT

Onsdagen den 5 februari invigde Prins Carl Philip Rally Sweden i Karlstad.

Läs Prinsens invigningstal.

Prinsen kommer att följa tävlingarna på plats under torsdagen och lördagen.

Rally Sweden 2014 består av 24 specialsträckor och körs från onsdag 5 februari med start på Färjestadstravet till och med lördag 8 februari med målgång på Stora torget i Karlstad.

Norrmannen Andreas Mikkelsen var snabbast av de tävlande när Rally Sweden drog igång under onsdagen. Mikkelsen var 0,8 sekunder före världsmästaren Sébastien Ogier, Frankrike.

Rally Sweden är Sveriges största rallytävling — hur skulle Prinsen beskriva tävlingen och stämningen för någon som inte varit där?
– Det är en av de största idrottshändelserna i Sverige med 200 000 åskådare på plats och miljontals tv-tittare över hela världen. Det är en VM-tävling och en riktig folkfest som förenar både unga och gamla.
 
Rally Sweden är en del i WRC, World Rally Championship. Hur mycket hinner Prinsen tala med förare från andra delar av världen under tävlingen och utbyta erfarenheter?
– Bilsport på den här nivån kräver mycket av både förare och kartläsare, så de kommer att vara fokuserade på sina lopp. Jag kommer däremot att försöka se så många tävlingar som möjligt både på plats och på nätet för att lära mig och inspireras.
  
Prinsen var själv med förra året och körde som föråkare i historic-tävlingen, hur var det?
– Det var både roligt och krävande. Jag fick verkligen respekt för vilken fysik, mental styrka, mod och uthållighet som krävs för köra.
 
Hur började Prinsens motorintresse?
– Jag berättade igår vid invigningen om att jag tror att svenska rallyt var en bidragande orsak till mitt intresse för motorsport. När jag var liten följde jag med pappa på tävlingen och blev snabbt fascinerad över dramatiken på de hala vägarna.
 
Marcus Ericsson är den förste svensken på 22 år som kör Formel 1 — är det något Prinsen siktar mot också?
– Även om jag tycker att man hela tiden ska utmana sig själv får jag nog erkänna att jag är för gammal för att bli en Formel 1-förare. Däremot kommer det att bli spännande att följa Marcus. 
 
Till sist, är det något Prinsen vill hälsa de som tävlar i Rally Sweden?
– Som hertig av Värmland tycker jag att det är extra roligt med en värmlänning i startfältet – Pontus Tidemand! Jag ser fram mot ett spännande rally och må bästa förare och team vinna.