Norges grundlov 200 år uppmärksammas på Kungliga slottet

Motiv: Kung Karl XIV Johan. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

Sverige har i år haft fred i 200 år och Norges grundlov firar 200-årsjubileum. Detta uppmärksammas den 5 maj med ett historiskt seminarium och en konsert på Kungliga slottet i Stockholm i närvaro av Kungaparet, Kronprinsessparet och Kronprins Haakon av Norge.

1814 kom en rad händelser att lägga grunden för den fred som Sverige haft i 200 år. Att ha fred i 200 år är en mycket lång tid och för Sverige har denna långa fredstid varit av oskattbart värde. Sverige drogs inte in i andra världskriget, till skillnad från de nordiska grannländerna, men freden mellan de nordiska länderna bestod.

Efter seminariet hålls en konsert, Requiem for kong Carl Johan, i Slottskyrkan. Konserten ges för första gången i Stockholm. Oratoriekoret Caeciliaforeningen från Oslo, med hundra sångare, framför under ledning av dirigent Steffen Kammler detta historiska verk tillsammans med hovsångare Elin Rombo, hovsångare Ingrid Tobiasson, operasångare och professor Carl Unanader-Scharin samt operasångare Nils Gustén. Medlemmar ur Kungl. Hovkapellet spelar.

Musiken skrevs av den tyskfödde norske kompositören F. A. Reissiger och uruppfördes år 1844 i den nya katolska kyrkan i Christiania, nuvarande Oslo, till åminnelse av Karl XIV Johan som avled i mars samma år. Verket var bortglömt under många år. Men återfanns av en slump, i början av 1970-talet, av en körledare i ett musikrum i en av Göteborgs äldre skolor.