Kungen på scoutmöte i Schweiz

Motiv: Kungen och Drottningen besöker scoutlägret Kandersteg. Foto: Yoshi Shimizu/Scouterna

Motiv: Kungaparet deltog i scoutlägrets aktiviteter under besöket på Kandersteg. Foto: Yoshi Shimizu/Scouterna

Torsdagen den 23 oktober till söndagen den 26 oktober var Kungen på Scoutmöte i Schweiz. Eventet arrangeras av World Scout Foundation, där Kungen är hedersordförande. Drottningen deltog i scoutresan.

Besöket inleddes i Zürich på torsdagen med seminariet A vision for Africa, som behandlade frågan om scouting och ledarskap i Afrika.

Kungen nämnde i sitt öppningsanförande att World Scout Foundations fokus på Afrika har inspirerats av den sydafrikanske kyrkoledaren fredspristagaren Desmond Tutu och handlar bland annat om vad scouterna i Afrika kan göra för att bygga ett nytt ledarskap i nästa generation.

Läs Kungens anförande (på engelska)

Kungen öppnar seminariet "A vision for Africa" som inleder besöket i Schweiz. Foto: Thomas Frostberg/Scouterna

Kungen öppnar seminariet "A vision for Africa" som inleder besöket i Schweiz. Foto: Thomas Frostberg/Scouterna

Under fredagen deltog Kungen i World Scout Foundations styrelsemöte och under kvällen hölls en galamiddag.

Kungen höll tal under middagen och framhöll att scouterna gör skillnad, i hela världen. I Afrika leder scouternas stöd till förbättrade livsomständigheter. Ett exempel som Kungen gav var hur scouter i Västafrika i dag arbetar tillsamman med internationella organisationer i det förebyggande arbetet för att hindra spridningen av ebola.

Läs Kungens tal här (på engelska).

Under lördagen var Kungen och Drottningen i det internationella scoutcentret Kandersteg, för att delta i lägrets aktiviteter.

Kandersteg ligger nära Bern och är ett av världens största internationella scoutcenter. Här har många svenska scouter varit på läger eller arbetat som volontärer genom åren. 

 Flaggceremoni vid Kandersteg International Scout Centre. Foto: Yoshi Shimizu/Scouterna

Flaggceremoni vid Kandersteg International Scout Centre. Foto: Yoshi Shimizu/Scouterna

World Scout Foundation

World Scout Foundation samlar in medel för att den globala scoutrörelsen ska kunna fortsätta utvecklas. Idag finns cirka 50 miljoner scouter runt om i världen. Under sammankomsten i Schweiz samlas ett hundratal BP Fellows från bland annat Sverige, Danmark, Tyskland, Japan, Mexiko, Holland, USA - och förstås Schweiz.

Baden-Powell Fellowship

Baden-Powell Fellowship består av drygt 2.200 personer som donerat pengar till scoutrörelsen genom World Scout Foundation, där Kungen är hedersordförande. De insamlade pengarna går till att utveckla scoutrörelsen i olika delar av världen. Den svenska grenen av Baden-Powell Fellowship består av 140 personer.

Robert Baden-Powell (1857–1941) är scoutrörelsens grundare.