Kungen delade ut pris till Årets nybyggare - se film här

Tisdagen den 7 oktober delade Kungen ut pris till Årets nybyggare.

Efter välkomsthälsningar av Maroun Aoun, vd för IFSlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och fd landshövding Björn Eriksson, ordförande för nomineringskommitténs, talar Kanadas ambassadör Kenneth Macartney om Kanadas integrationsarbete:

– Vi vill dra nytta av den potential och det engagemang som finns hos de som vill bosätta sig hos oss. Vi har öppnat dörrarna för över en miljon personer sedan andra världskriget. Invandring, integration och medborgarskap ser vi som en helhet - efter invandring följer integration och sedan slår man rot. Kanadensare uppfattar invandring som något positivt, kanadensiska arbetsgivare har för länge sedan upptäckt fördelarna med att ha en mångfald hos sin arbetskraft, inte minst de arbetar med den internationella marknaden. 

Därefter talar Ratna Omidvar, från Maytree foundationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om stiftelsens arbete och om likheterna mellan Sverige och Kanada.

Sedan samtalar Rafael Bermejo, nomineringskommitténs ständige sekreterare, med förra årets pristagare Milan Rupertsson från Ifab och Emad Bayoumy från Pyramidbageriet innan årets nominerade presenteras.

Priset delas ut i två olika kategorier. Årets Nybyggarpris, som delas ut till en person med utländsk bakgrund som bor i Sverige och som under kort tid och med små resurser har startat ett företag. Priset Årets Pionjär går till en person med utländsk bakgrund som bott i Sverige under en längre tid och som lyckats etablera ett starkt och lönsamt företag.

I kategorin Årets Nybyggarpris fick Termerlan Mamergov, Standart Bygg & Platt ABlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, ta emot priset. 

Ur motiveringen: ”Temerlan Mamergov flydde kriget i Tjetjenien och kom till Sverige 2004. (…) 2008 startade han sitt företag som idag har 22 anställda och omsätter 30 miljoner kronor.”

Priset som Årets Pionjär gick till Emanuel Dohi, Dohi Sweden ABlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ur motiveringen: ”Emanuel Dohi är en sann serieentreprenör, som 6-åring kom han från Rumänien. Han startade sitt första företag direkt efter universitetet, därefter har fler företag startats och idag äger och driver han ett digitalt mediehus.”

Emanuel Dohi tackar för priset ”Vi är nybyggare av vår tid. Vi har inga nya kontinenter att upptäcka, vi har inga diktaturer att bekämpa men vi har nya digitala arenor att erövra och det gör vi tillsammans.”

För första gången delades också ett hederspris ut. Det till gick till Ibbe Gnem som grundade Distriktstandvården Sverige ABlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster tillsammans med Jan Lindqvist.

Ceremonin avslutas med Marie Lalá som sjunger ”Det är nu det händer” med gitarrspel av Henric Karlsson. 

Om Årets nybyggare

Årets nybyggare instiftades 1999. Syftet med priset är att skapa förebilder och visa på goda exempel.

Priset, som delas ut varje år, går till personer med utländsk bakgrund som med begränsade resurser och genom hårt och målmedvetet arbete har nått framgång i sitt företagande.

Bakom priset står Stiftelsen IFSlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Internationella Företagarföreningen i Sverige.

Läs mer om Årets nybyggare här.länk till annan webbplats