Kungen delade ut guld­medaljer till mjölkbönder – se film här

Motiv: Kungen delar ut LRF Mjölks Guldmedalj till Marit Ottoson Svensson från Dalarna. Foto: Janerik Henriksson/TT

Måndagen den 17 mars delade Kungen ut LRF Mjölks guldmedalj.

Efter ett inledande tal av Mjölkdelegationens ordförande Gunnar Pleijert delade Kungen ut guldmedaljerna. Därefter delade Kungen ut utmärkelsen Årets Mjölkbonde till familjen Cedergren på Christinelunds Gård i Vassmolösa i Kalmar län. Årets Mjölkbonde instiftades 2012 och uppmärksammar och belönar skickliga mjölkföretagare.

Marit Ottoson Svensson tillsammans med sin man Gunnar Svensson. Foto: Kungahuset.se

Marit Ottoson Svensson tillsammans med sin man Gunnar Svensson. Foto: Kungahuset.se

En av guldmedaljörerna är Marit Ottoson Svensson från Husby socken i Dalarna

Hur känns det idag?
-
Fantastiskt! När jag och min man började som mjölkproducenter låg den här medaljen så långt borta. Vi har bara skött vårt arbetet på bästa vis och vi har också tur som har så friska kor, av sorten SRB. Gården vi har köpte min farfar och farmor 1916, då hade de 4 stycken kor. Min mor och far hade 8 kor när de tog över på 1960-talet. För sex år sedan byggde vi en ny ladugård och vi har idag 75 kor. Alla våra tre döttrar är lantbruksutbildade så jag hoppas att gårdens framtid är säkrad i en generation till.  

LRF Mjölks guldmedalj. Foto: Janerik Henriksson/TT

LRF Mjölks guldmedalj. Foto: Janerik Henriksson/TT

LRF Mjölks guldmedalj

I år tilldelas medaljen 31 mjölkbönder från hela Sverige. Medaljen är den högsta utmärkelsen som mejeriföreningarna delar ut för ”skicklighet och ansvarskänsla” i arbetet med mjölkkvalitén. Mjölkbönderna får utmärkelser i form av diplom, plaketter och slutligen en guldmedalj. För att kvalificera sig för guldmedaljen krävs att man har klarat av att leverera förstklassig mjölk från friska kor under minst 23 år. Det betyder bland annat 16 800 mjölkningstillfällen och att cirka 1 500 provtagningar har gjorts på gården. De första medaljerna delades ut av kung Gustaf VI Adolf 1958.