Kungen delade ut Crafoordpriset i geovetenskaper

Motiv: Kungen överlämnar årets Crafoordpris i geovetenskaper till professor Peter Molnar. Foto: Pontus Lundahl/TT

Tisdagen den 6 maj delade Kungen ut 2014-års Crafoordpris i geovetenskaper till Peter Molnar, University of Colorado Boulder i USA, vid en ceremoni på Kungl. Vetenskapsakademien i Stockholm.

Prismotiveringen löd: ”för hans banbrytande bidrag till förståelsen av global tektonik, särskilt kontinenters deformation och bergskedjors struktur och utveckling, samt tektoniska processers inverkan på ocean-atmosfärscirkulation och klimat.”

Peter Molnars bidrag till kunskapen om hur bergskedjor bildas och landområden höjs tillsammans med bevis för hur havs- och landvägar mellan kontinenter öppnas och stängs har ökat förståelsen för oceancirkulationen och dess påverkan på regionalt och globalt klimat. Peter Molnars forskning har också bidragit till ökad kunskap om jordbävningsrisker, vilket har stor samhällsrelevans i exempelvis de tätbefolkade områdena i södra Himalaya och i östra Tibet.

Läs mer om årets Crafoordpristagare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om Crafoordpriset

Anna-Greta och Holger Crafoords fond instiftades 1980 och det första Crafoordpriset delades ut 1982. Priset ska främja grundforskning inom astronomi och matematik, geovetenskaper, biovetenskaper (med särskild tyngdpunkt på ekologi) och polyartrit (t.ex. ledgångsreumatism).

Läs mer om Crafoordpriset  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.