Kungen delade ut Birgit Nilsson-priset

Motiv: Kungaparet tillsammans med Wienerfilharmonikernas ordförande Andreas Grossbauer (t.v.) och hans företrädare Clemens Hellsberg (t.h.) på Konserthuset inför utdelningen av Birgit Nilsson Prize till Wienfilharmonikerna. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Motiv: Kungen och Drottningen med Österrikes förbundspresident Heinz Fischer med fru Margit Fischer på Konserthuset för att närvara vid prisutdelningen av Birgit Nilsson Prize till Wienfilharmonikerna. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Onsdagen den 8 oktober delade Kungen ut The Birgit Nilsson Prize på en miljon dollar till Wienfilharmonikerna.

Priset instiftades av Birgit Nilsson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och delades för första ut 2009 till sångaren och dirigenten Plácido Domingo. Priset delas ut vartannat eller vart tredje år till en sångare, dirigent, institution eller produktion.  Prissumman på en miljon dollar gör det till världens största pris inom klassisk musik. 2011 tilldelades priset dirigenten Riccardo Muti.

Under prisceremonin spelade Wienerfilharmonikerna under ledning av Riccardo Muti "Les Préludes" av Franz Liszt och "Liebestod" ur Tristan och Isolde av Richard Wagner.

Efter prisutdelningen gavs en bankett på Grand Hôtel.

Om Wienerfilharmonikerna

Orkestern bildades 1842 och rekryterar sina orkestermedlemmar ur Wiener Staatsopers orkester. Wiener Musikverein är filharmonikernas hemmascen och det är också här den klassiska nyårskonserten sända varje år sedan 1941. Birgit Nilsson valdes 1999 in som hedersmedlem i orkestern.

Om Birgit Nilsson

Hovsångerskan Birgit Nilsson är en av Sveriges mest kända och uppskattade sopraner. Hon gjorde sin debut på Kungliga Operan i Stockholm 1946. Det stora genombrottet kom med rollen som Lady Macbeth i Verdis Macbeth året därpå. 1953 gjorde hon debut på Wiener Staatsoper dit hon återkom under 25 år. Birgit Nilsson är kanske mest känd som Wagner-sopran men hon sjöng även roller som Aida, Elektra och Salome. Birgit Nilsson avled 2005. Om sitt yrke skrev Birgit Nilsson själv såhär 1974:

"Festklädd, förväntansfull publik. Man prövar rösten för 511:e gången och närmar sig scenen med favorithalstabletten på plats. Hjärtat bankar. Man känner sig ensam och utelämnad och vill springa och gömma sig nånstans. Ouvertyren närmar sig slutet. Ridån går upp. Så ersätts nervdallret av något helt annat: En välkomstapplåd, som inte verkar vara av denna världen, strömmar emot mig. Publiken har rest sig i bänkarna på parkett. En klump sätter sig i halsen. Det är ett ögonblick svårt med behärskningen. Här gäller det att satsa för fullt och med publikens hjälp spänner man sig till stordåd. Alla triviala bekymmer är som bortblåsta. Det är härligt att sjunga! Finns det ett härligare yrke än mitt?"