Kungen besökte Halland – se filmer här

Motiv: Kungen tillsammans med landshövding Lena Sommestad och Peter von Braun, ägare av Mostorps Gård. Foto: Kungahuset.se

Tisdagen den 1 april invigde Kungen Hertingforsen och tog del av nya satsningar inom mat- och turistnäring i Hallands län.

09.40
Kungen anländer till Halmstads flygplats och hälsas välkommen av landshövding Lena Sommestad, som i dag arbetar sin första dag som Hallands läns nya landshövding.

Kungen anländer till Mostorps Gård. Foto: Kungahuset.se

Kungen anländer till Mostorps Gård. Foto: Kungahuset.se

10.00
Kungen anländer till Mostorps Gård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. strax utanför Halmstad och välkomnas av ägaren Peter von Braun och kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf.

Mostorps Gård föder upp nötdjur och bison samt driver ett eget slakteri, charkproduktion och gårdsbutik. Alla djur som de föder upp tar de hand om själva och säljer i den egna gårdsbutiken och butiken i Halmstad. Foto: Kungahuset.se

Mostorps Gård föder upp nötdjur och bison samt driver ett eget slakteri, charkproduktion och gårdsbutik. Alla djur som de föder upp tar de hand om själva och säljer i den egna gårdsbutiken och butiken i Halmstad. Foto: Kungahuset.se

10.17
Inne i gårdsbutiken berättar en av de anställda om de 50-talet charkuterivarorna som säljs i butiken. Allt är tillverkat på gården och gårdsbutiken är en av flera nya gårdsbutiker som växer fram i länet, vilket är en företeelse på frammarsch.

11.10
Kungen anländer till Hotell Falkenberg där kommunstyrelses ordförande Mari-Louise Wernerson välkomnar och berättar om kommunens hållbarhetsarbete och hur Hertingprojektet, som Kungen senare under dagen ska inviga, är en del i det arbetet. Falkenbergs vision är att "vi växer för en hållbar framtid" och Mari-Louise Wernerson berättar om de ekosatsningar som görs inom fyra områden: energi, transport, boende och mat.

Kommunstyrelsens ordförande Mari-Louise Wernerson berättar om Hertingforsen. Foto: Kungahuset,se

Kommunstyrelsens ordförande Mari-Louise Wernerson berättar om Hertingforsen. Foto: Kungahuset,se

Därefter berättar kommunekolog Ingemar Alenäs om Hertingprojektets bakgrund, betydelse och genomförande. Ingemar Alenäs berättar om Ätrans laxfiske som genom historien varit väldigt viktigt och citerar förre länsfiskekonsulenten Brodde Almer: "Det som är bra för laxen är bra för Halland." Under 1800-talet stod laxfisket för de största skatteintäkterna i Halland och det gavs ut en bok i England 1884 med titeln Days in Falkenberg av WM Wilkinson om laxfisket där just det goda fisket i Ätran omnämns: "Ett sådant fiske kan man ej få se vid någon annan flod som jag hört talas om, varken i Norge eller i Kanada."

Sedan berättar universitetsdocent och lektorn Olle Calles från Karlstad Universitets om vandrande fiskarter som lax, ål och havsnejonöga och behovet av åtgärder för att säkra dessa arters naturliga vandringsvägar. Han berättade också om de möjligheter som finns för att kombinera levande älvar med vandringsvägar och vattenkraft.

Därefter berättade Mats Hebrand från Fiskevårdsteknik i Sverige AB om genomförandet av Hertingprojektet. Han menar att det är det mest ambitiösa fiskevårdsprojektet någonsin i Sverige.

Förmiddagen avslutades med att vattenekologen Herman Wanningen från Nederländerna berättar om återställandet av Hertingforsen ur ett internationellt perspektiv. Det är liknande problem världen över att kombinera vattenkraftens behov med fiskens naturliga vandringsvägar men det pågår flera olika utbytesprojekt där kunskapsöverföring sker.

12.30
Under lunchen bjöds det på en halländsk lunch med laxtartar på kavring samt varmrökt och enbärsmarinerad vildsvinsskinka till förrätt, confiterad grissida med mörbakad fläskkarré, salsiccia och potatisstomp till huvudrätt och kaffe och kaka till efterrätt. Lunchen var baserad på matsatsningen ”Falkenbergs skafferi” med lokalt producerade råvaror.

14.00
Kungen anländer Hertingforsen.

Om Hertingprojektet

Ätran rinner genom Falkenberg och där har fisken haft fria vandringsvägar sedan istiden. 1904 byggdes Falkenbergs första kraftverk vid Herting (H1) och 1944 byggdes en ny kanal närmare ån där ett andra kraftverket (H2) placerades. Fiskens vandring till havet kunde då bara ske genom kraftverkens turbiner där dödligheten var hög. Ätrans ursprungliga åfåra restaurerades och där forsar minst 11 kubikmeter vatten per sekund så att fisken alltid kan välja den naturliga vandringsvägen. Falkenbergs stad har nu åter två forsar, Garvarforsen och Hertingforsen, och fisken har fått fria vandringsvägar.

14.10
Kungen håller sitt invigningstal. ”För ungefär ett år sedan var jag på länsbesök i Halland. Under rundresan i länet besökte vi då bland annat Ätran och Falkenberg. Vid det tillfället fick jag en förfrågan att komma tillbaka och inviga Hertingforsen.  Nu har ett år gått och jag är mycket glad att idag vara tillbaka för att inviga Hertingforsen. (…) Förhoppningen är att återställandet av Hertingforsen kan ge mod och inspiration till andra kraftverksägare att genomföra åtgärder som är till gagn för den biologiska mångfalden och ökar möjligheten till ett gott fiske.” Läs talet i sin helhet. Öppnas i nytt fönster.

Därefter släpper Kungen ut tre stycken smolt, smålaxar, för att markera att Hertingforsen nu är invigd.

Kungen vid Hertigforsen. Foto: Kungahuset.se

Kungen vid Hertigforsen. Foto: Kungahuset.se

Sedan får Kungen en rundvisning med destinationsutvecklare Kristjan Fannar vid Falkenbergs kommun av det kommande resmålet innan Per Johansson, ordförande i Kultur och Fritid, överlämnar ett fiskekort till Kungen. 

Kristjan Fannar visar Kungen en del av laxpromenaden. Foto: Kungahuset.se

Kristjan Fannar visar Kungen en del av laxpromenaden. Foto: Kungahuset.se