Kungen besökte Gripsholm och Rosersberg

Motiv: Kungen och Eva Göransson, som är slottsarkitekt på Rosersbergs slott sedan 2008. Foto: Kungahuset.se

Motiv: Kungen diskuterar belysningen på Gripsholms slott. Foto: Kungahuset.se

Motiv: Statens porträttsamling på Gripsholms slott, världens äldsta nationella porträttgalleri, grundades år 1822. Porträttsamlingen utökas varje år med ett antal verk varav ett hedersporträtt. Förra årets hedersporträtt var Hans Blix som har blivit avbildad i brons av skulptören Peter Linde. Foto: Kungahuset.se

Motiv: Kungen och slottsfogde Claes-Göran Hedén vid besöket på Gripsholms slott. Foto: Kungahuset.se

Motiv: Gripsholms yttre borggård. Foto: Kungahuset.se

Motiv: Kungen, slottsträdgårdsmästare Paulina Landin och slottsarkitekt Eva Göransson ser ut över äppellunden i Rosersbergs slottspark. Foto: Kungahuset.se

Motiv: Svarvade trääpplen pryder staketet runt äppellunden i Rosersbergs slottspark. Foto: Kungahuset.se

Onsdagen den 10 september besökte Kungen Gripsholms slott och Rosersbergs slott för att ta del av verksamheten och för att höra om planer för kommande år. Slotten är två av de tio Kungliga slott som är öppna för besökare.

Dagen inleddes på Gripsholms slott, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som ligger i Mariefred i Strängnäs kommun. Slottet byggdes på 1500-talet på Gustav Vasas initiativ och här finns idag en enastående samling möbler och konsthantverk. Slottet är också internationellt känt för sin stora porträttsamling – Svenska statens porträttsamling.

Kungen gick runt i slottet tillsammans med bland andra Claes-Göran Hedén, slottsfogde och ansvarig för förvaltningen av Gripsholms slott, och Timmy Cox, förste slottsuppsyningsman med ansvar för den publika verksamheten på slottet.

Under turen genom slottet diskuterades bland annat ett belysningsprojekt, som när det är klart kommer att lysa upp rummen, konsten och föremålen på ett bättre sätt än idag. Kungen fick även se resultatet av förbättrat brandskydd och arbetsmiljöåtgärder.

I Gripsholms slottsteater, Gustav III:s teater, talades om hur man kan använda teatern i större utsträckning. Gripsholm ingår i ett internationellt nätverk kring historiska teatrar. De utbyter kunskap och idéer hur man kan använda teatrarna utan att behöva bygga om och modernisera.

Kungen såg även fotoutställningen Gränslöst med porträtt av svenskar som är verksamma eller uppmärksammade utanför Sverige. Utställningen visas på Gripsholms slott till och med den 30 september.

Även Carl Fredrik Reuterswärd-utställningen Återkomst, som producerats av Grafikens Hus i samarbete med Gripsholms slottsförvaltning pågår till sista september. Grafikens Hus konsthall – som låg i Gripsholms Kungsladugård – brann ner till grunden i mars. Genom en c/o-verksamhet lever Grafikens Hus vidare, på nya platser och i nya sammanhang.

 Sedan branden totalförstörde Grafikens Hus lever verksamheten vidare i c/o-utställningar. Kungen såg en av dessa utställningar med verk av Carl Fredrik Reuterswärd som visas på Gripsholms slott. Foto: Kungahuset.se

Sedan branden totalförstörde Grafikens Hus lever verksamheten vidare i c/o-utställningar. Kungen såg en av dessa utställningar med verk av Carl Fredrik Reuterswärd som visas på Gripsholms slott. Foto: Kungahuset.se

Förmiddagen på Gripsholm avslutades i Kronköket, en unik gammal köksmiljö beläget vid slottets yttre borggård, där Kungen bland annat fick höra om kommande programverksamhet som konserter, föredrag och hjortsafari.

Därefter gick färden vidare till Rosersbergs slott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Sigtuna kommun.

Vistelsen inleddes med lunch på Rosersbergs slottshotell. Därefter gick Kungen runt i slottets tillsammans med bland andra Stefan Wirtén, slottsfogde och ansvarig för förvaltningen av Rosersbergs slott, Morgan Gerle, förste slottsuppsyningsman med ansvar för bland annat för den publika verksamheten, och slottsarkitekt Eva Göransson.

Rosersbergs slottskapell. Foto: Kungahuset.se

Rosersbergs slottskapell. Foto: Kungahuset.se

Rosersberg är något av en ”oupptäckt” pärla. Rummen står nästan orörda från tiden 1795–1860 med välbevarade inredningar och samlingar. Kungen fick höra om arbetet med att öka kännedomen om slottet och med att öka dess tillgänglighet, bland annat kan besökare nu vandra runt i salarna på egen hand i väntan på guidad visning. Idag finns också en brygga för besökare som kommer med båt.  Att allt fler känner till att man kan boka Rosersbergs slottskapell för vigslar, visar det ökande antalet brudpar som gifter sig här.

Kungen i Karl XIII:s arbetsrum på Rosersbergs slott. Foto: Kungahuset.se

Kungen i Karl XIII:s arbetsrum på Rosersbergs slott. Foto: Kungahuset.se

Paulina Landin, slottsträdgårdsmästare, och ansvarig för parkskötsel berättade under en vandring i slottsparken om planerna med att återställa delar av den franska barockträdgården. Hon visade också det pågående arbetet med att underhålls- och säkerhetsbeskära träd i parken. Genom arbetet kommer de gamla lindarnas livslängd att förlängas.

Slottsträdgårdsmästare Paulina Landin visar det pågående arbetet med att underhålls- och säkerhetsbeskära träd i parken. Foto: Kungahuset.se

Slottsträdgårdsmästare Paulina Landin visar det pågående arbetet med att underhålls- och säkerhetsbeskära träd i parken. Foto: Kungahuset.se

Rundvandringen i parken avslutades med att Kungen besåg äppellunden. Förra året planterades 50 äppleträd. Det är ett första steg i återskapandet av den köks- och fruktträdgård som anlades på 1700-talet av hertig Karl och hans gemål Hedvig Elisabeth Charlotta.