Kungaparet uppmärksammade Norges grundlov 200 år i Eidsvoll, Norge

Motiv: Kronprinsessan Mette-Marit, Prins Henrik, Drottning Margrethe, Drottning Sonja, Kung Harald, Kungaparet och Kronprins Haakon utanför Eidsvollsbygningen, huset i Eidsvoll där grundlagen undertecknades 1814. Foto: Berit Roald/NTB scanpix/TT

Lördagen den 17 maj firade Kungaparet och det danska Kungaparet Norges grundlov 200 år på inbjudan av det norska Kungaparet. 

Firandet inleddes när de tre Kungaparen och det norska Kronprinsparet möttes på Kungatåget för gemensam avfärd till Eidsvoll, på just den järnvägen som var den Svensk-norska unionens första järnväg och som byggdes under 1850-talet.

I Eidsvoll möttes de tre Kungaparen av fylkesman (landshövding) Svarstad Haugland och vid Eidsvoll bygningen fick Kungaparen och Kronprinsparet hälsa på bland andra Norges statsminister Erna Solberg, svenska riksdagens talman Per Westerberg, danska Folketingets formann Mogens Lykketoft, isländska Alltingets formann Einar K. Gudfinnsson och finska riksdagens talman Eero Heinäluoma.

Därefter hölls jubileumsprogrammet som leddes av Haddy Jatou N’jie och som bland annat innehöll sång av Sissel Kyrkjebø och tal av Stortingspresident (talman) Olemic Thommessen.

Om Eidsvoll

Det var i Eidsvoll som den norska grundloven, Eidsvollsförfattningen, antogs den 17 maj 1814, ett datum som därefter firas som Norges nationaldag. Läs mer om Eidsvollsförfattningen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.