Kungaparet gav lunch i samband med Nordiska rådets session i Sverige

Motiv: Kungaparet tillsammans med de nordiska talmännen och statsministrarna. Foto: Robert Eklund/Stella

Motiv: Kungaparet hälsar statsminister Stefan Löfven välkommen till Kungliga slottet. Foto: Kungahuset.se

Motiv: Kungaparet välkomnar Norges statsminister Erna Solberg. Foto: Kungahuset.se

Motiv: Kungaparet tillsammans med Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt. Foto: Kungahuset.se

Tisdagen den 28 oktober gav Kungaparet lunch i samband med att Nordiska rådet håller session i Sverige. 

Flaggor vid Norrbro och Kungliga slottet uppmärksammar Nordiska rådets 66:e session. Foto: Kungahuset.se

Flaggor vid Norrbro och Kungliga slottet uppmärksammar Nordiska rådets 66:e session. Foto: Kungahuset.se

Inbjudna till lunchen var de nordiska statsministrarna, de nordiska samarbetsministrarna, de nordiska talmännen, nordiska ambassadörer i Stockholm samt representanter för Nordiska rådet.

Under lunchen höll Kungen tal: "Vårt nordiska samarbete har en lång tradition. Förutsättningarna för att samverka är goda, eftersom det är mycket som förenar våra länder i Norden. Vi har en unik gemensam historia och delvis samma kultur. Den nordiska konsten, musiken och litteraturen är en viktig del i vår gemenskap, som återspeglar vår historik och de värderingar som förenar oss. Ibland tar vi kanske den nordiska samhörigheten för given. Då är det viktigt att påminna om att arbetet har utvecklats under lång tid. Även under år av oro i omvärlden och världskrig har våra länder lyckats bevara sin självständighet och utveckla fredliga demokratier."

Läs hela Kungens tal här. Öppnas i nytt fönster.

Om Nordiska rådet

Nordiska rådet bildades 1952 av Sverige, Island, Norge och Danmark och består av 87 parlamentariker från de nordiska länderna och de självstyrande områdena Färöarna, Åland och Grönland. Dessa möts en gång varje år i en så kallad session. Utöver de 87 parlamentarikerna deltar då representanter från de nordiska ländernas regeringar. Även internationella gäster, regeringsanställda, och ungdomspolitiker deltar – totalt mellan 800-1000 deltagare under fyra dagar.

I samband med Nordiska rådets session delas också Nordiska rådets priser ut i kategorierna litteratur, barn- och ungdomslitteratur, film, musik samt natur- och miljö. I samband med prisutdelningen hålls också ett tvådagars seminarium på Kulturhuset i Stockholm under rubriken ”Best of Norden”.