Kungaparet besökte Kina Slott

Motiv: Kungaparet i samtal med papperskonservatorerna Daniel Gillberg från Oslo, Mark Sandiford, Storbritannien och Helen Skinner, Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

Motiv: Papperskonservator Daniel Gillberg. Foto: Kungahuset.se

Motiv: Kungaparet på väg till Kina slott för att ta del av det pågående arbetet med att restaurera de unika tapeterna från Lovisa Ulrikas tid. Foto: Kungahuset.se

Tisdagen den 13 maj besökte Kungaparet Kina slott för att ta del av det pågående arbetet med att restaurera de unika tapeterna från Lovisa Ulrikas tid i mitten av 1700-talet. 

Tapeten är en exklusiv handmålad papperstapet som troligen köptes in via Ostindiska Kompaniet. Tapeten är dekorerad med ett mönster av fåglar och blommor och består av fem stycken lövtunna skikt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Tapeten är en exklusiv handmålad papperstapet som troligen köptes in via Ostindiska Kompaniet. Tapeten är dekorerad med ett mönster av fåglar och blommor och består av fem stycken lövtunna skikt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vid en tidigare restaurering sattes tapeten upp på en väv men det har skadat det ömtåliga pappret så nu pågår ett arbete med att lossa tapeten från väven, restaurera de delar som är skadade och slutligen montera upp tapeten igen.

Restaureringen utförs av tre papperskonservatorer, varav Helen Skinner är en:

- Vi kombinerar modern teknik med tusenåriga japanska och kinesiska traditioner och närmar oss den här unika klenoden, som är en del av världsarvet Drottningholm, med stor respekt och försiktighet.

Den restaurerade tapeten går att se vid ett besök på Kina Slott, som är öppet dagligen 11-16.30.

Om Kina Slott

På drottning Lovisa Ulrikas födelsedag 1753 överraskade kung Adolf Fredrik henne med ett litet kinesiskt lustslott i Drottningholmsparken. Det var en uppskattad födelsedagspresent då hela Europa vid den tiden vurmade för kineserier.

Träbyggnaden ersattes på 1760-talet av en mer varaktig byggnad, som i dag innehåller ett av de främsta exemplen på europeisk rokokoinredning med kineserier.

Slottet är öppet för egen rundvandring under perioden maj-september. Guidade visningar ingår i entréavgiften och gör besöket till en extra upplevelse.

Läs mer om Kina Slott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.