Kungaparet besöker Nederländerna – dag 1

Motiv: Kungen och Drottningen tillsammans med Kung Willem-Alexander och Drottning Máxima vid ankomsten till Amsterdam. Foto: Patrick van Katwijk/Stellapictures

Fredagen den 4 april inleder Kungaparet ett två dagar långt besök i Nederländerna, inbjudna av Kung Willem-Alexander och Drottning Máxima. Besöket genomförs med anledning av 400-årsjubiléet av de diplomatiska förbindelserna mellan Sverige och Nederländerna. Med på resan är handelsminister Ewa Björling.

Kungaparet anlände tidig eftermiddag till Amsterdam och Paleis op de Dam där Kung Willem-Alexander och Drottning Maxima välkomnade.

Paleis op de Dam, det kungliga slottet i Amsterdam, är ursprungligen uppfört som stadshus 1648-1665 efter ritningar av Jacob van Campen.

Under eftermiddagen deltog Kungen och Kung Willem-Alexander i seminariet Innovations på Svenska Handelskammaren. I samband med seminariet delade Kungen ut Exportpriset till SKF.

Drottningen och Drottning Máxima besökte stadsdelen Hogeweyk i Weesp, ett bostadsområde som är specialdesignat för människor med demens. Under rundvandringen berättade representanter för Alzheimer Nederland hur omsorgen leder till ett värdigare liv.

Drottningen och Drottning Máxima besökte ett bostadsområde specialdesignat för människor med demens. Foto: Frank van Beek/AP Photo

Drottningen och Drottning Máxima besökte ett bostadsområde specialdesignat för människor med demens. Foto: Frank van Beek/AP Photo

Eftermiddagen avslutades med en båttur på floden Ij där arkitekturen uppmärksammades; hur de för Amsterdam så typiska gamla husen längs kanalerna samsas med modern arkitektur.

Kvällen avslutades med en bankett på slottet Paleis op de Dam.

Innan banketten tog vid gav Kung Willem-Alexander och Kungen startsignal för en fasadprojicering på slottet, av Rembrandts målning Claudius Civilis. Claudius Civilis är utförd 1661-1662 och framställer ögonblicket då bataverna svär en trohetsed om uppror mot Rom, till sin rebelledare Gaius Julius Civilis. Tavlan skapades av Rembrandt som en beställning till det nya rådhuset i Amsterdam. Målningen ägs av Svenska Konstakademien och finns sedan 1866 på Nationalmuseum i Stockholm.

Under banketten höll Kungen tal och nämnde bland annat ländernas och Kungahusens nära band genom historien.

Läs Kungens tal i sin helhet.

Sveriges förbindelser med Nederländerna

Den 5 april 1614 undertecknades det vänskapstraktat som ledde till öppnandet av Sveriges utlandsbeskickning, Ambassaden i Haag. Det var Sveriges första fasta diplomatisk beskickning.