Kronprinsessparet uppmärksammade Årets Svensk i Världen

Motiv: Kronprinsessan delar ut Årets Svensk i Världen 2014 till Spotifygrundaren Martin Lorentzon under en ceremoni på Grand Hôtel i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Onsdagen den 20 augusti delade Kronprinsessan ut utmärkelsen Årets Svensk i Världen till Daniel Ek och Martin Lorentzon, grundare av musiktjänsten Spotify.

Det är föreningen Svenskar i Världen som årligen, sedan 1988, delar ut utmärkelsen Årets Svensk i Världen. Kronprinsessparet deltog vid den lunch som hölls på Grand Hôtel i Stockholm i samband med ceremonin. Efter lunchen delade Kronprinsessan ut Årets Svensk i Världen 2014 till Daniel Ek och Martin Lorentzon, grundare av Spotify Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., en musiktjänst som tillhandahåller musik över internet.

Svenskar i Världen

Svenskar i Världen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en organisation som driver frågor som rör utlandssvenskar, det vill säga svenska medborgare som är bosatta utanför Sverige. Deras antal uppgår i dag till cirka 550 000.

Organisationen grundades 1938 och hette då Utlandssvenskarnas förening, deras uppgift var att ta hand om svenska medborgare som försökte ta sig tillbaka till Sverige inför andra världskrigets utbrott. 1988, i samband med sitt 50-årsjubileum, antog föreningen sitt nuvarande namn.