Kronprinsessparet besökte TRIS i Uppsala

Motiv: En gång i veckan är det träning i Thaiboxningen på Perrys gym. Kronprinsessan fick möjlighet att prata med deltagarna och se på när de tränade. Foto: Kungahuset.se

Torsdag den 13 mars besökte Kronprinsessan och Prins Daniel organisationen TRIS i Uppsala. TRIS–Tjejers Rätt I Samhället Länk till annan webbplats., är en ideell organisation som arbetar för kvinnors och barns rättigheter till ett självvalt liv. TRIS projekt Ronja stöds av Kronprinsessparets stiftelse.

Ronjaprojektet är ett hälso- och idrottsinriktat projekt för tjejer mellan 13 och 20 år, som lever med ett inskränkt livsutrymme. Genom projektet får de möjlighet att stärka sitt självförtroende och sin styrka genom idrotts- och friluftskultur.

Eftermiddagen inleddes på Perrys gym där Kronprinsessparet fick höra om Ronjaprojektets olika aktiviteter. Förutom thaiboxning kan deltagarna bland annat lära sig att cykla, åka skridskor och spela fotboll.

Många har varit med och tränat under det år som projektet varit igång. Foto: Kungahuset.se

Många har varit med och tränat under det år som projektet varit igång. Foto: Kungahuset.se

Tränaren för thaiboxningen, tidigare SM-mästaren, Bodil Frick berättade om boxning och satte igång träningen med tjejerna. Kronprinsessparet fick möjlighet att prata med deltagarna och se på när de tränade.

Kronprinsessparet visas runt på kontoret av My Hellberg. Foto: Kungahuset.se

Kronprinsessparet visas runt på kontoret av My Hellberg. Foto: Kungahuset.se

Därefter gjordes en rundvandring på TRIS kontor. Verksamhetschef och en av organisationens grundare Mariet Ghadimi berättade om bakgrunden till TRIS, som verkat sedan 2002. Hon presenterade också de olika projekten som organisationen driver och berättade hur de aktivt arbetar med att tjejerna ska känna sig trygga, att de ska kunna vara sig själva och hur viktigt det är att TRIS står för kontinuitet. 

Om TRIS

Verksamheten är öppen för unga kvinnor som lever med ett inskränkt livsutrymme och unga kvinnor som utsätts eller riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck. TRIS är även en ledande organisation i att ta fram och utveckla metodstöd för hur andra kan arbeta förebyggande mot hedersvåld.

Läs mer om TRIS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kronprinsessparets Stiftelse

Med anledning av Kronprinsessparets bröllop 2010 bildade Kronprinsessan och Prins Daniel en stiftelse. Stiftelsen ska främja barn och ungdomar i Sverige med syfte att motverka utanförskap och främja god hälsa.

Läs mer om Kronprinsessparets Stiftelse här. Länk till annan webbplats.