Kronprinsessan vid Pontus Schultz seminarium för ett mänskligare näringsliv

Motiv: Kronprinsessan tillsammans med stiftelsens grundare Lisen Schultz och årets mottagare av Pontus Schultz-priset; H&M:s vd Karl-Johan Persson. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Måndagen den 22 september närvarade Kronprinsessan vid Pontus Schultz seminarium för ett mänskligare näringsliv. I samband med detta delade Kronprinsessan ut Pontus Schultz pris till H&M:s vd Karl-Johan Persson.

Årets tema var De begränsade resursernas potential och moderator för seminariet var Jenny Strömstedt. Seminariet inleddes med ett samtal med Lisen Schultz, stiftelsens grundare.

Inledningsanförandet med titeln Nya affärer med befintliga resurser hölls av Gunter Pauli, entreprenör och författare till The Blue Economy.

Mat, resor och boende är de tre områden som påverkar vår planet mest. Megan Miller, grundare och vd Bitty Foods, Peter Algurén, vd Sunfleet och Even Heggernes, Nordenchef AirBnB, presenterade sina företags lösningar som redan idag kan bidra till att minska vår åverkan inom dessa områden.

Megan Miller berättar om sitt företag Bitty Foods, som använder sig av proteinrikt gräshoppsmjöl. Foto: Pelle T Nilsson/ All Over Press

Megan Miller berättar om sitt företag Bitty Foods, som använder sig av proteinrikt gräshoppsmjöl. Foto: Pelle T Nilsson/ All Over Press

Författaren Torbjörn Flygt framförde den nyskrivna texten Kan man omsätta mänsklighet och humanism i siffror?

Investerarna Susanna Campbell, vd Ratos, Carl Hall, grundare Alder, och Amir Sajadi, vd för Hjärna.Hjärta.Cash berättade om hur de letar nya hållbara idéer att finansiera.

Efter kaffe och mingel fortsatte seminariet med att Svenska Filminstitutets vd Anna Serner talade om konsten att göra samhället mänskligare och om kulturens förmåga att gestalta och förklara fenomen i samtiden.

Om Skanskas arbete med att förena hållbarhet och lönsamhet berättade sedan Johan Karlström, vd, och Veronica Rörsgård, HR-direktör. Därefter presenterade Caroline Berg, tillträdande ordförande för Axel Johnson AB, företagets uppmärksammade mångfaldsinitiativ.

Seminariedelen avslutades med en summering av PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri.

Kronprinsessan vid Pontus Schultz stiftelsens seminarium för ett mänskligare näringsliv som hölls på Filmhuset i Stockholm. Här tillsamman med styrelseordföranden Sara Öhrvall och i stiftelsens grundare Lisen Schultz. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kronprinsessan vid Pontus Schultz stiftelsens seminarium för ett mänskligare näringsliv som hölls på Filmhuset i Stockholm. Här tillsamman med styrelseordföranden Sara Öhrvall och i stiftelsens grundare Lisen Schultz. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Därefter delade Kronprinsessan ut årets Pontus Schultz pris till Karl-Johan Persson, H&M:s vd.

Motiveringen till priset löd: ”Årets pristagare verkar i en bransch som med rätta uppmärksammas, diskuteras och inte sällan kritiseras inom samtliga de områden stiftelsen vill uppmärksamma: mångfald, jämställdhet och hållbarhet. Men årets pristagare har inte duckat för diskussionen. Årets pristagare har inte förnekat problemen och utmaningarna. Årets pristagare säger sig inte sitta inne med alla lösningar och svar. Årets pristagare har däremot med ett imponerande mod, transparens, kraft och med vad juryn uppfattar som ett genuint och innerligt personligt engagemang tagit sig an dessa frågeställningar.”

Sångerskan och låtskrivaren Ane Brun framförde musik.

Pontus Schultz Stiftelse för ett mänskligare näringsliv

Stiftelsen grundades efter att Pontus Schultz, chefredaktör för Veckans Affärer, förolyckats i augusti 2012. Stiftelsens ska vara en plattform för att fortsätta driva de frågor i näringslivet som Pontus Schultz brann för: hållbarhet, mångfald och jämställdhet.

Visionen för stiftelsen är ett mänskligare näringsliv – ett näringsliv som respekterar planetens begränsade resurser och stimuleras av människans mångfald. Stiftelsen delar ut ett årligt pris i samband med ett större seminarium för näringslivet.

Läs mer om stiftelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.