Kronprinsessan vid konferens om befolkningsfrågor

Motiv: Kronprinsessan och Babatunde Osotimehin, chef för FN:s befolkningsfond. Foto: Kungahuset.se

Onsdagen den 23 april deltog Kronprinsessan i en internationell parlamentarisk konferens om befolkningsfrågor som hölls på Sveriges riksdag. Därefter gav Kronprinsessan företräde för Babatunde Osotimehin, chef för FN:s befolkningsfond, på Kungliga slottet.

Konferensen i Stockholm är den sjätte i ordningen. Syftet är att följa upp det handlingsprogram för befolkningsfrågor som antogs i Kairo 1994. Kairoprogrammet lyfter fram kvinnors möjlighet att själva familjeplanera och förhindra diskriminering och våld mot kvinnor, samt stärka kvinnors inflytande.

Under öppningsdagen talade bland andra Babatunde Osotimehin, chef för FN:s befolkningsfond, biståndsminister Hillevi Engström, Hans Rosling, professor i internationell hälsa, och baronessan Jenny Tonge, ordförande i EPF och ordförande i det brittiska parlamentets tvärpolitiska grupp för befolkningsfrågor, reproduktiv hälsa och utveckling.

Kring 300 personer från 150 länder, däribland ministrar, parlamentariker och företrädare för det civila samhället, deltar i konferensen som pågår mellan den 23 och 25 april i Stockholm.

Utrikesdepartementet arrangerar konferensen tillsammans med Sveriges riksdag, FN:s befolkningsfond (UNFPA) och det europeiska parlamentariska forumet för befolkning och utveckling (EPF). Talmannen är officiell värd.

Efter förmiddagens konferens på riksdagen gav Kronprinsessan företräde för Babatunde Osotimehin på Kungliga slottet.