Drottningen och Prinsessan Madeleine uppmärksammar barns rättigheter

Motiv: Drottningen och Prinsessan Madeleine vid seminariet “Children in the Age of Sustainable Development” på Columbia University i New York. Foto: Craige Ruttle/TT

Fredagen den 26 september och lördagen den 27 september var Drottningen och Prinsessan Madeleine i New York för att delta i seminarier och möten som behandlar frågor kring barns rättigheter.

Under fredagen närvarade Drottningen och Prinsessan Madeleine vid seminariet Children in the Age of Sustainable Development som lyfte temat Child Protection. Drottningen höll tal om Childhoods arbete med att stödja barns rättigheter sa bland annat:

”… fler barn än någonsin tidigare är offer för våld, inklusive sexuellt våld, konflikter, påtvingad migration och klimatförändringar. Vi talar om att bevara vår planet för kommande generationer, men glömmer av dagens barn. Det finns fortfarande miljontals barn som växer upp i extrem fattigdom, i krigshärjade områden, otrygga miljöer, och utsätts för några av de värsta tänkbara formerna av kränkningar av mänskliga rättigheterna.”

Läs Drottningens tal (på engelska)

Seminariet hölls på University of Columbia och arrangerades av Global Child Forum i samarbete med Earth Institute vid Columbia University och FN-nätverket Sustainable Development Solutions Network, UNSDSN.

Under lördagen närvarade Drottningen och Prinsessan Madeleine vid en konsert i Central Park i regi av Global Citizen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Global Citizen arbetar med att göra skillnad för världens fattigaste människor och få stopp på extrem fattigdom. Childhood är en av festivalens partners.

Prinsessan Madeleine och Drottningen på scen för att belysa barns rättigheter. Inför tusentals människor i Central Park sa Prinsessan Madeleine bland annat: ”Det är fantastiskt att vara här på Global Citizen Festival!  På World Childhood Foundation är vår övertygelse att alla barn har rätt till en lycklig och trygg barndom, fri från övergrepp och exploatering.” Foto: Lena Kaplan

Prinsessan Madeleine och Drottningen på scen för att belysa barns rättigheter. Inför tusentals människor i Central Park sa Prinsessan Madeleine bland annat: ”Det är fantastiskt att vara här på Global Citizen Festival! På World Childhood Foundation är vår övertygelse att alla barn har rätt till en lycklig och trygg barndom, fri från övergrepp och exploatering.” Foto: Lena Kaplan

Under Global Citizen 2014 framträdde artister som JAY Z, Sting och Alicia Keys. Foto: Lena Kaplan

Under Global Citizen 2014 framträdde artister som JAY Z, Sting och Alicia Keys. Foto: Lena Kaplan

I samband med besöket i USA deltog Drottningen och Prinsessan Madeleine även i Childhood USA:s 15-årsjubileum, där styrelsemöten och interna arbetsmöten var del av firandet.

  Under dagarna i New York talade Drottningen i FN, under toppmötet: "A world free from violence and exploitation against children". Foto: Kungahuset.se

Under dagarna i New York talade Drottningen i FN, under toppmötet: "A world free from violence and exploitation against children". Foto: Kungahuset.se

World Childhood Foundation

Drottningen är World Childhood Foundations grundare och hedersordförande.

Prinsessan Madeleine arbetar som projekthandläggare på World Childhood Foundation och deltar i olika engagemang för Childhood, både i Sverige och utomlands. Prinsessan står bakom Childhoods globala initiativ Thankyou-kampanjen.

Childhoods arbete utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter och är religiöst och politiskt oberoende. Childhood har kontor i Sverige, Brasilien, Tyskland och USA och ger stöd till ungefär 100 projekt i 17 länder.

Läs mer om World Childhood Foundations arbete. Länk till annan webbplats.