Drottningen besökte ungdomar i Göteborg

Motiv: Drottningen samtalar med Halima under invigningen av utställningen ”Mitt framtida boende” på Världskulturmuseet. Foto: Johnny Kääpä

Fredagen den 21 mars var Drottningen i Göteborg för att träffa eleverna på Sjumilaskolan, tal del av utställningen Mitt framtida boendeVärldskulturmuseet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samt besöka Fryshuset Göteborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Drottningen inledde besöket på Sjumilaskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Biskopsgården där eleverna i klass 9B visade den nya parkourbanan på skolgården och berättade hur de arbetat med den. Läs mer om parkour. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Koncernchef Johan Skoglund, Malak och Yousef hälsar Drottningen välkommen till Sjumilaskolan. Foto: Johnny Kääpä

Koncernchef Johan Skoglund, Malak och Yousef hälsar Drottningen välkommen till Sjumilaskolan. Foto: Johnny Kääpä

På Världskulturmuseet fick Drottningen sedan höra ungdomarna presentera utställningen Mitt framtida boende. De har visualiserat sina tankar om sitt framtida boende och deras ritningar ställs nu ut på museet. Därefter invigde Drottningen utställningen och sa bland annat:

”Varje gång jag ser barn och ungdomars experimentlusta och kreativitet blir jag både glad och imponerad. Jag blir glad för jag vet att ni har fått skapa fritt utifrån era idéer. Dessutom har ni samarbetat och visat god laganda för att nå önskat resultat. ”

Läs talet i sin helhet.

Parkourbanan och utställningen är ett samarbete mellan elever i klass 9B Sjumilaskolan, Mentor Sverige och byggföretaget JM.

Klass 9b tillsammans med Drottningen. Klass 9b på Sjumilaskolan och JM har i ett års tid arbetat i årets Mentorprojekt. Tillsammans har de byggt en Parkourbana och genomfört projektet "Mitt framtida boende".  Foto: Johnny Kääpä

Klass 9b tillsammans med Drottningen. Klass 9b på Sjumilaskolan och JM har i ett års tid arbetat i årets Mentorprojekt. Tillsammans har de byggt en Parkourbana och genomfört projektet "Mitt framtida boende". Foto: Johnny Kääpä

Under eftermiddagen besökte Drottningen Fryshuset i Göteborg och fick en presentation av Fryshusets olika verksamheter och den ideella föreningen Öppet Hus.

Öppet Hus är en ideell förening som öppnar dörrar till arbetsmarknaden. Genom ett 70-tal medlemsföretag ordnar Öppet Hus mentorskap, praktikplatser, utbildning och i bästa fall anställning. Öppet Hus samarbetar med Fryshuset Göteborg.

Drottningen delade avslutningsvis ut ett stipendium till Nadja Aria Garystone, anställd på Fryshuset Elektra Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för hennes arbete mot hederskulturen och det hedersrelaterade våldet. Elektra jobbar med att erbjuda stöd till utsatta ungdomar och arbetar också förebyggande med utbildning och attitydförändrande samt opinionsbildande arbete.

Stipendiet var en gåva från Öppet Hus till Drottningen på 70-årsdagen.

Om Mentor

Drottningen grundade Mentor 1994 och är organisationens hedersordförande.

Mentor Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samarbetar med Mentor Foundation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som är en internationell paraplyorganisation. Idag genomför Mentor projekt i 70 länder och har nått ut till över 2.5 miljoner barn och ungdomar sedan starten.