Statsbesök från Portugal, dag 2

Föregående 1 2 Nästa
Motiv: Vid lunchen i Stockholms stadshus. Kungaparet och presidentparet tillsammans med kommunfullmäktiges 1:e vice ordförande Eva-Louise Erlandsson Slorach, kommunfullmäktiges ordförande Margareta Björk och finansborgarrådet Sten Nordin. Foto: Kungahuset.se
Onsdagen den 2 oktober fortsatte president Cavaco Silvas statsbesök i Sverige.
Drottningen och fru Cavaco Silva
09:45 Drottningen och fru Cavaco Silva anländer till Karolinska Institutet där statsrådet Lena Adelsohn Liljeroth möter upp. På KI berättar professor Martin Ingvar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om ny forskning där forskare kan mäta hur hjärnan fungerar vid aktiviter som musiklyssning och läsning men också om hur stress påverkar hjärnans funktioner.

10:40 Drottningen och fru Cavaco Silva besöker Hjälpmedelsinstitutet där hjälp i hemmet för personer med funktionsnedsättning visas upp. Marie Ljungberg Schött är ordförande för Hjälpmedelsinstitutet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och berättar vikten av att kunna bo kvar hemma. Hjälpmedel i hemmet skjuter upp flytt till vård- och äldreboende vilket skapar trygghet och livskvalitet för äldre.

Marie Ljungberg Schött berättar om Hjälpmedelsinstitutet. Foto: Kungahuset.se

Marie Ljungberg Schött berättar om Hjälpmedelsinstitutet. Foto: Kungahuset.se

Därefter visar Joakim Larsson, äldre- och ytterstadsborgarråd i Stockholm och ordförande för Micasa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Drottningen och fru Cavaco Silva ett showroom där olika hjälpmedel förevisas, bland annat en säng med inbyggt larm.
Drottningen och fru Cavaco Silva under rundturen i Hjälmedelsinstitutets och Micasas utställningslägenhet. Foto: Kungahuset.se

Drottningen och fru Cavaco Silva under rundturen i Hjälmedelsinstitutets och Micasas utställningslägenhet. Foto: Kungahuset.se

Kungen och presidenten
11:00 Efter president Cavaco Silva möte med riksdagens talman Per Westerberg på Riksdagen anländer Kungen och presidenten till Näringslivets hus där Svenskt näringslivs Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ordförande Jens Spendrup hälsar välkommen. På Näringslivets hus hålls ett Business forum där näringslivsdelegationer från Sverige och Portugal deltar.

11:04 Pedro Reis som är vd för AICEP Portugal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. inleder och hälsar välkommen till forumet. Därefter talar handelsminister Ewa Björling om de goda handelsrelationerna mellan Sverige och Portugal. Ett område som är extra intressant för Sverige är Portugals arbete med design och smarta textilier.

Därefter talar Portugals ekonomiminister António Pires de Lima om hur krisen har drabbat Portugal men att många företag nu ser en ljusning. Nya marknader utforskas och exporten ökar, en stor del av exporten sker inom nya markander.

Portugals president i Näringslivets hus. Foto: Kungahuset.se

Portugals president i Näringslivets hus. Foto: Kungahuset.se

11:30 Presidenten talar om hur Sverige och Portugal delar många värderingar och har gemensamma intressen. I Portugal ses Sverige som en trovärdig och pålitlig partner, inte minst efter att Sverige hjälpte till under 1970-talet att bygga sociala samhällsstrukturer.
Kungen och presidenten lämnar Näringslivets hus. Foto: Kungahuset.se

Kungen och presidenten lämnar Näringslivets hus. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet och presidentparet
12:25 Kungaparet och presidentparet anländer till Stockholms Stadshus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där handelsminister Ewa Björling och Portugals ekonomiminister António Pires de Lima möter upp för en utställning om mode och design i Gyllene salen.  
I gyllene salen på Stockholms stadshus. Foto: Kungahuset.se

I gyllene salen på Stockholms stadshus. Foto: Kungahuset.se

13:00 Stockholm stad bjuder på lunch i Stadshuset. Värdar är Stockholms kommunfullmäktiges ordförande Margareta Björk och finansborggarrådet Sten Nordin.
Placeringslista och menykort till lunchen. Till förrätt serverades jordärtskockssoppa med konfiterad  ren, till huvudrätt kalvfilé med gräddkokt savoykål, potatiskaka och portvinsås och till dessert mousse på passionsfrukt med kokospärlor och mangosorbet. Foto: Kungahuset.se

Placeringslista och menykort till lunchen. Till förrätt serverades jordärtskockssoppa med konfiterad ren, till huvudrätt kalvfilé med gräddkokt savoykål, potatiskaka och portvinsås och till dessert mousse på passionsfrukt med kokospärlor och mangosorbet. Foto: Kungahuset.se

15:05 Kungaparet och presidentparet lämnar Stockholms stadshus tillsammans med den portugisiska och svenska delegationen för ett besök på Ericsson Studio Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Kista.

15:25 Kungaparet och presidentparet anländer till Ericsson Studio där vd Hans Vestberg och Mats Guldbrand från Ericsson Studio hälsar välkommen. Besöket inleder med att Hans Vestberg berättar om Ericsson och företagets historia men också om framtidsplaner och hur företaget arbetar i Portugal.

På Ericsson Studio i Kista. Foto: Kungahuset.se

På Ericsson Studio i Kista. Foto: Kungahuset.se

15:55 Thomas Andersson är vd för Kista Science City och berättar om utvecklingen av Kista city Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

16:01 Maria Leonor Beleza, berättar om Champalimaud Foundation.

Maria Leonor Beleza i Ericsson Studio. Foto: Kungahuset.se

Maria Leonor Beleza i Ericsson Studio. Foto: Kungahuset.se

18:50 Kungaparet, Kronprinsessparet och Prins Carl Philip anländer till presidentparets svarsmottagning på Radisson Blu Waterfront Hotel. Under mottagningen sjunger fadosångerskan Cuca Roseta. Fadon kallas ibland för Portugals själ och karaktäriseras av klagofyllda melodier.
Vid presidentparets mottagning. Foto: Charles Hammarsten/IBL

Vid presidentparets mottagning. Foto: Charles Hammarsten/IBL