Kungen gav företräde för Johanniterorden

Föregående 1 2 Nästa
Motiv: Kungen tog emot i Prinsessan Sibyllas våning. Foto: Kungahuset.se
Fredagen den 4 oktober tog Kungen emot företrädare för internationella Johanniter- och Malteserorden på Stockholms slott.
Kungen är sedan 1974 beskyddare för Johanniterorden i Sverige. Under vistelsen i Sverige besöker de internationella företrädarna även Stockholms Sjukhem och Stockholms Stadsmission.

Den protestantiska Johanniter- och den katolska Malteserorden bedriver båda ett internationellt hjälparbete främst inom sjukvård, ambulanstjänst och utbildning. Bägge ordnarna driver en omfattande insamlingsverksamhet där medlen används för hjälp vid uppkomna katastrofer.

Johanniterordens i Sverige huvuduppgift är att stödja och hjälpa människor i nöd. Johanniterorden är uppdelad i en katolsk del, Malteserorden, och en evangelisk del, Johanniterorden.

Johanniterorden kom till Sverige i början av 1100-talet och uppförde ett kloster vid den engelska missionären Eskils grav i nuvarande Eskilstuna. På 1300-talet grundades ett mindre kloster i Stockholm och mot slutet av medeltiden grundades ett hospits norr om Kalmar.

Läs mer om Johanniterorden här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.