Kungaparet vid möte med World Scout Foundation

Motiv: Kungen och Buntu Tsotsobe träffades återigen vid World Scout Foundations sammankomst i Paris. Foto: WSF
Tisdagen den 15 oktober närvarade Kungaparet vid ett möte och en middag med World Scout Foundation i Paris. Kungen är hedersordförande i World Scout Foundation.
Efter mötet hölls en middag och för att hedra Kungens 40 år på tronen hade WSF bjudit in en överraskningsgäst: Buntu Tsotsobe från Sydafrika.

Under en Scoutresa år 2004 i Gugulethu nära Kapstaden träffade Kungen den då 14-årige Buntu Tsotsobe. Den unge scouten berättade för Kungen att han önskade att han alltid kunde bära sin uniform. Med den på blev han respekterad och kände sig säker från gängen, våldet och drogerna.

Kungen har efter det mötet ofta använt Buntu Tsotsobe berättelse i sina tal och som ett svar på vad scouter kan göra för unga människor.

Så för att hedra Kungen bjöds Buntu Tsotsobe in till middagen. Han fick representera alla scouter i hela världen som har hjälpts och inspirerats av Kungen genom åren. 

Buntu är fortfarande engagerad i scouterna och är nu assisterande scoutledare. Han arbetar sex dagar i veckan för att tjäna tillräckligt med pengar för att kunna börja på college nästa år. Fritiden går åt att hjälpa andra, i scouterna och i en frivilligorganisation i Gugulethu där han jobbar med unga lagöverträdare: " Jag blev tillsagd att vara riktigt tuff med dessa barn, men jag kan inte vara hård, det är inte så jag lärde ledarskap i scouterna ... så jag är snäll mot dem. Och vet du vad? De kommer till scouter och de gillar mig! "

Efter återseendet med Buntu Tsotsobe och sa Kungen bland annat:
"Och jag som tänkte ta med berättelsen om mötet med Buntu i mitt tal i kväll. Nu får jag tänka om, men jag har fått ytterligare ett kapitel att berätta för andra; om att scouterna är det största ledarutvecklingsprogrammet i världen - det fungerar verkligen!"

Buntu Tsotsobe blev under tisdagskvällen den första mottagaren av Siegfried Weiser Scholarship Fund . Stipendiet betalar collegeavgiften och levnadskostnader under studietiden.