Kronprinsessan delade ut World's Children's Prize for the Rights of the Child

Motiv: Kronprinsessan delar ut World's Children's Prize for the Rights of the Child till James Kofi Annan från Ghana. Till vänster en av pojkarna som James räddade från slaveri. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Torsdagen den 17 oktober delade Kronprinsessan ut priset World's Children's Prize for the Rights of the Child till James Kofi Annan från Ghana. Ceremonin ägde rum på Gripsholms slott.
Vid ankomsten till Gripsholms slott möttes Kronprinsessan av de två jurymedlemmarna Mae Segovia, 15 år, från Filippinerna och Kewal Ram, 16 år, från Pakistan. I Vita Salongen hälsade sedan Kronprinsessan på deltagarna i World's Children's Prize-programmet.

Därefter började prisceremonin i Rikssalen och den leddes av Lisa Bonongwe, 18 år, från Zimbabwe. Kronprinsessan delade ut pris till följande pristagare:

Barnrättshjälte och mottagare av World's Childen's Prize för barnets rättigheter 2013 är James Kofi Annan, före detta barnslav och bankdirektör, från Ghana. Han har under 10 år fört en kamp för att rädda barn i Ghana, som är fiskeslavar, och har lyckats hjälpa många till ett bättre liv.

I sitt tacktal framhöll James Kofi Annan vikten av utbildning och att skolgång för barn är ett sätt att få slut på barnarbete.

Barnens hederspris gick till Sompop Jantraka från Thailand, som i 25 år kämpat mot barnsexhandel och för särskilt utsatta barn i den Gyllene Triangeln. Det andra hederspriset gick till Kimmie Weeks från Liberia, som sedan 20 år kämpar för barn som drabbats av krig.

 Barnens hederspris gick också till Sompop Jantraka från Thailand. Till vänster en av flickorna som Sompop har räddat från sexhandel. Foto Jonas Ekströmer / TT

Barnens hederspris gick också till Sompop Jantraka från Thailand. Till vänster en av flickorna som Sompop har räddat från sexhandel. Foto Jonas Ekströmer / TT

Kronprinsessan delar ut barnens hederspris till Kimmie Weeks från Liberia. Foto Jonas Ekströmer / TT

Kronprinsessan delar ut barnens hederspris till Kimmie Weeks från Liberia. Foto Jonas Ekströmer / TT

World's Children's Prize


World's Children's Prize (WCP) är ett unikt utbildningsprogram för barn som verkar för barnets rättigheter och en medmänsklig värld. Sedan starten år 2000 har 34,8 miljoner barn, över en halv miljon av dem i Sverige, deltagit i programmet och lärt sig om barnets rättigheter, demokrati och global vänskap.  

60.000 skolor (1.710 av dem i Sverige) i 108 länder står som Global Friend-skolor bakom World's Children's Prize.

I världsomröstningen Global Vote utser barnen vem som får deras prestigefyllda pris för sina insatser för barnets rättigheter.

Drottningen är, tillsammans med bland andra Nelson Mandela och Aung San Suu Kyi, beskyddare för World's Children's Prize.

Läs mer om priset World's Children's Prize for the Rights of the Child Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.