Kronprinsessan besökte Diabetescentrum

Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 Nästa
Motiv: Kronprinsessan vid besöket på Rolf Lufts Centrum för diabetesforskning på Karolinska Institutet i Solna. Foto: Henrik Montgomery/TT
Torsdagen den 14 november, Världsdiabetesdagen, besökte Kronprinsessan
Rolf Lufts Centrum för diabetesforskning på Karolinska Institutet i Solna.
Kronprinsessan togs emot av Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning, och professor Per-Olof Berggren.

Professor Kerstin Brismar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. gav en övergripande presentation om diabetes, som är ett växande hälsoproblem. Var tionde sekund insjuknar någon i välden i diabetes och var sjunde sekund dör en person i diabetes.

Professor Per-Olof Berggren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. presenterade ett forskningsarbete där man transplanterar de Langerhanska öarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med sina insulinproducerande betaceller till ögat.

Docent Lisa Juntti-Beggren berättade om vad som händer när man får diabetes och om nya rön inom typ 1 och typ 2 diabetes.

Docent Sergiu Catrina beskrev de komplikationer som diabetes kan ge; orsak, prevention och behandling, till exempel störd sårläkning, njurskada och nervskada.

I laboratoriet fick Kronprinsessan se hur man studerar sårläkning, undersöker ärftliga orsaker till njurskada vid diabetes samt mäter olika hormoner och antioxidanter.
                            

Världsdiabetesdagen


Världsdiabetesdagen, den 14 november varje år, startades av International Diabetes Federation (IDF) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och WHO 1991 för att uppmärksamma att diabetes är en sjukdom som ökar hela tiden i hela världen. Den 14 november 1891 föddes Frederick Banting, en av upptäckarna av insulin.