Drottningen delade ut diplom till vinnarna av Majblommans insamlingstävling

Motiv: Drottningen med eleverna från Adolf Fredriks musikklasser, årskurs 4-6, som i år satte insamlingsrekord. Foto: Kungahuset.se
Onsdagen den 9 oktober kom 30 elever från Adolf Fredriks musikklasser, årskurs 4-6, till Kungliga slottet för att ta emot diplom av Drottningen.
Eleverna från Adolf Fredriks Musikklasser vann Majblommans insamlingstävling. De lyckades samla in totalt 253 280 kronor på två veckor, vilket är rekord.

Majblomman, som funnits sedan 1907, är Sveriges största barnhjälpsorganisation och årets insamling gav 60 miljoner kronor. Insamlingen pågår under två veckor, därefter hjälper Majblomman barn på flera sätt under hela året för att lindra effekten av barnfattigdom och ekonomisk utsatthet. Det sker genom direkta bidrag till enskilda barn, extra tillskott till skolor och föreningar, opinionsbildning, folkbildning, forskning och sommarverksamhet. 

Lovisa Furmarker, Agnes Rosendahl  och Jens Graffman från  Adolf Fredriks musikklasser. Foto: Kungahuset.se

Lovisa Furmarker, Agnes Rosendahl och Jens Graffman från Adolf Fredriks musikklasser. Foto: Kungahuset.se

Lovisa Furmarker, Agnes Rosendahl och Jens Graffman är elever i Adolf Fredriks musikklasser och har varit med och slagit insamlingsrekord.

Hur lyckades ni samla in så mycket pengar?
Agnes: Genom att vara lite överdrivet positiv. Jag påpekade till exempel att någon hade fin ögonfärg till årets majblomma och det var ett bra sätt att sälja. Jag lyckades samla in 21.000 kronor.
Lovisa: Jag berättade vad pengarna går till och att om de köper så stödjer de barn som behöver hjälp på olika sätt. Sen bor vi inne i stan och här finns alltid platser med mycket folk som vill köpa.
Jens: Sen gäller det att inte ge upp om det går dåligt ett tag. Jag sålde från klockan två, när vi slutade skolan, till klockan sju på kvällen under de här två veckorna.

Hur var det att få diplom här idag?
Lovisa: Kul!
Jens: Det kändes spännande och lite pirrigt.
Agnes: Det var roligt att få göra något lite annorlunda.
 
Kommer ni att vara med och sälja majblommor nästa år också?
Agnes, Lovisa och Jens: Absolut!

Drottningen delade även ut diplom till Årets Majblommeförening , Årets Blommande företag och Årets forskare.

Årets Majblommeförening


Eds Majblommeförening i Ångermanland har genom egangerade lärare och duktiga barn lyckats fyrdubbla årets insamling.
 

Årets Blommande företag


Tripnet AB är verksam inom systemdrift och säkerhet och har stött Majblomman under många år. Såväl ledning som personal engagerar sig även aktivt för att sprida kunskap om ekonomiskt utsatta barn i Sverige.

Årets forskare


De pengar som samlas in vid försäljningen av Majblomman går också till forskning där barns välbefinnande står i fokus. Forskarna Helena Wigander, Emma Forsén, Carina Persson och Margareta Lindén-Boström fick diplom och presenterade sina projekt för Drottningen och barnen från Adolf Fredriks musikklasser.

Läs mer om Majblomman här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.