Prins Daniel vid högtidlighållandet av Raoul Wallenbergs dag

Föregående 1 2 3 Nästa
Motiv: Prins Daniel med Anna C. Belfrage, ordförande i Raoul Wallenberg Academy for Young Leaders styrelse och Raoul Wallenbergs syster Nina Lagergren. Foto: Sanna Sjöswärd
Tisdagen den 27 augusti närvarade Prins Daniel vid högtidlighållandet av Raoul Wallenbergs dag på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.
Olle Wästberg, samordnare för Raoul Wallenberg-jubileet 2012, inledde programmet och därefter talade Cecilia Åhlberg, systerbarnbarn till Raoul Wallenberg, kring ”Vem var Raoul?”.

Integrationsminister Erik Ullenhag delade ut Raoul Wallenbergpriset till Siavosh Derakhti, grundare av ”Unga muslimer mot antisemitism”.

Mark Levengood samtalde med de svenska hjältarna Milla Martin och Lisbeth Malm. Milla startade bullhjälpen och Lisbeth stoppade ett knivslagsmål på en spårvagn i Göteborg.

Därefter talade EU-minister Birgitta Ohlsson och högtidlighållandet avslutades med ett uppträdande av Loreen.

Om Raoul Wallenbergs dag


Svenska Akademien beslutade 2013 att Raoul Wallenbergs namnsdag, den 27 augusti, årligen ska uppmärksammas som en minnesdag för Raoul Wallenberg i Akademialmanackan.

Raoul Wallenbergs dag ska uppmuntra till arbete för civilkurage och tolerans, mot främlingsfientlighet och rasism. Syftet med dagen är att visa på Raoul Wallenbergs gärning i andra världskrigets Budapest men framförallt att i ett vidare perspektiv belysa och diskutera aktuella frågor som rör mänskliga rättigheter, vikten av personligt ansvar och möjligheten för en enskild människa att göra skillnad.

Läs mer om Raoul Wallenbergs dag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer om Raoul Wallenberg Academy for Young Leaders Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.