Kungaparet vid Sveriges kommuner och landstings 150-årsjubileum

Motiv: Kungen håller tal vid Sveriges kommuner och landstings 150-årsjubileum i Stockholms stadshus. Foto: Rickard L. Eriksson
Torsdagen den 12 september närvarade Kungaparet vid Sveriges kommuner och landstings 150-årsjubileum i Stockholms stadshus.
Gäster vid banketten i Blå hallen var ledande förtroendevalda från hela Sverige, representanter från regeringen, myndigheter samt andra intresseorganisationer.

Under banketten höll Kungen tal och sa bland annat:

"Idag är den lokala självstyrelsen en del i det svenska samhället. Att beslut fattas så nära medborgarna som möjligt, ger människor inflytande över sin egen vardag. Vården, skolan och omsorgen är grunden för vår välfärd och det är en stor och viktig del av våra liv.

Drottningen och jag har nyligen, närmare bestämt igår, avslutat en lång resa genom hela landet. Med anledning av att jag i år har varit statschef i 40 år, har vi de senaste månaderna besökt Sveriges alla 21 län, från söder till norr.

Vid dessa rundresor har vi tydligt upplevt de stora variationer som präglar vårt avlånga land. Det är en rikedom och en tillgång."

Läs talet i sin helhet.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) är en arbetsgivar- och intresseorganisation för kommuner, landsting och regioner i Sverige. Det gör förbundet till Sveriges största arbetsgivarorganisation. Uppdraget är att ge kommuner och landsting bättre förutsättningar för lokalt och regionalt självstyre.

Läs mer om SKL Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..