Kungaparet besökte Västernorrlands län

Föregående 1 2 3 4 5 6 Nästa
Motiv: Kungen håller tal på Stora Torget i Sundsvall. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Onsdagen den 14 augusti besökte Kungaparet Västernorrlands län.
17.11 Kungaparet anländer till Härnösand. Där leder Härnösands spelmansgille Kungaparet till residenset.
Smakprov av mat från Medelpad. Foto: Kungahuset.se

Smakprov av mat från Medelpad. Foto: Kungahuset.se

16.24 Under bussresan mot Härnösand serverar matambassadör Kenneth Sillman smakprov av mat från Medelpad: lökströmming med ostkräm, havsöringspastrami med syltad sommarlök, senapsmarinerad potatis med rökt gädda, lättrökt älgpastrami och ostpannacotta med portvinsgelé.

Intervju med landshövding Bo Källstrand på bussresan på väg till Härnösand.
Västernorrland är ett av Sveriges största län – hur väljer man vad Kungaparet ska besöka under en dag?
– Vi tar förstås en geografisk hänsyn. Man får börja i mitten och antingen åka mot norr eller mot söder. Vi på länsstyrelsen gick igenom Kungens och Kungaparets tidigare besök i länet. Då såg vi att de har varit mer norröver vilket gjorde att vi lade ett program som gick ner mot Sundsvallsområdet.
Sen vad vi ville uppmärksamma Kungaparet på... Det är förstås svårt när det finns så mycket att välja på. Det som utmärker vårt län är förstås skogsindustrin. Vi är fortfarande landets främsta län för skogsråvara och det har hänt mycket under de senaste åren, inte minst teknikmässigt. Kungen har inte varit på något stort sågverk i Västernorrland på länge, så det var dags att visa den tekniska utvecklingen. Också viktigt att lyfta Västernorrland som besöksmål, inte minst med matkulturen i centrum.

Två tredjedelar in i programmet, har det gått som planerat?
– Ja det tycker jag, det har gått bra och vi har visat det vi ville visa för Kungaparet. Jag är också glad över hur mycket folk som kom till Sundsvall. Det visar på ett stort intresse för besöket och det är jag glad för.

Under Kungens tal i Sundsvall. Foto: Kungahuset.se

Under Kungens tal i Sundsvall. Foto: Kungahuset.se

15.54 Kungen håller tal och säger bland annat:

"Västernorrland har ett dramatiskt landskap med världsarvet Höga Kusten som främsta kännetecken. Jag uppskattar landskapet mycket. Och ett bevis på det är att jag år 2009 bjöd in några av världens främsta klimatforskare till det vackra området för att diskutera utmaningarna inom klimatområdet."

Läs Kungens tal i sin helhet.

Flera tusen samlades på Stora Torget. Foto: Kungahuset.se

Flera tusen samlades på Stora Torget. Foto: Kungahuset.se

15.44 Ceremonin på Stora Torget inleds med Kungssången. Därefter spelar Mittfolk (Scenkonstbolaget Musiks folkmusikgrupp), landshövding Bo Källstrand håller tal och överlämnar till Kungen en guidebok över Västernorrland som en skolklass gjort.
15.39 Kungaparet anländer till Stora Torget.
Kungaparet guidas genom Sundsvall av Frida Stenhoff och Gustav G Hermansson – historiska personer gestaltade av Tina Johansson och Hans Thörn. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet guidas genom Sundsvall av Frida Stenhoff och Gustav G Hermansson – historiska personer gestaltade av Tina Johansson och Hans Thörn. Foto: Kungahuset.se

15.20 Kungaparet anländer till Storgatan i Sundsvall och möts av skådespelarna Tina Johansson och Hans Thörn som berättar om uppbyggnaden av Sundsvall efter branden midsommardagen 1888 då hela staden brann ner på sex timmar. Sundsvall tog då hit arkitekter som byggde upp staden med influenser från Europas storstäder.

15.06 Under bussresan mot Sundsvall berättar Rodney Engström, kommunfullmäktiges ordförande, om Sundsvall och kommunen. Bland annat om det stora integrationsarbete som sker för att locka fler att bosätta sig i Sundsvall. Därefter berättar Ingemar Frej, regionchef Trafikverket, om de stora satsningar på infrastrukturen som görs just nu i Västernorrland. Transporter till och från industrin sker genom väg, järnväg och via sjöfart. Sedan 2011 byggs 20 km ny E4 med fem trafikplatser, 33 broar varav bron över Sundsvallsfjärden är 2109 meter lång. Bygget är beräknat att vara klart 2015 och kostnaden är cirka 4.5 miljarder kronor.

Kungaparet hör Margareta Bergvall berätta om projektet Möten med minnen . Foto: Kungahuset.se

Kungaparet hör Margareta Bergvall berätta om projektet Möten med minnen . Foto: Kungahuset.se

14.17 Kungaparet anländer till prästgården och får hör Margareta Bergvall berätta om projektet Möten med minnen som bedrivs i gården. Projektet startade 2007 när Margareta Bergvall märkte hur hennes demensdrabbade mor levde upp i gamla gårdar. Det kallas reminiscensterapi och beskrivs som som en minneslåda i full storlek.

Murberget Länsmuseet Västernorrland


Murberget är bland annat ett friluftsmuseum med hus och miljöer från 1800- och 1900-talen. En av dessa byggnader, med bevarad 1940-talsmiljö, används bland annat för att utveckla metoder för minnesstimulering av äldre med demensdiagnos. Initiativet är en del av det nationella projektet Möten med minnen finansierat av Alzheimerfonden. Projektet invigdes av HM Drottningen den 28 januari tidigare i år och Murberget är ett av många museer runtom i landet som deltar i projektet

Läs mer om Murberget. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kungen tillsammans med Lillian Rathje, länsmuseichef, och landshövding Bo Källstrand vid Murberget, som bland är annat ett friluftsmuseum med hus och miljöer från 1800- och 1900-talen. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Kungen tillsammans med Lillian Rathje, länsmuseichef, och landshövding Bo Källstrand vid Murberget, som bland är annat ett friluftsmuseum med hus och miljöer från 1800- och 1900-talen. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

12.55 Lunch på Länsmuseets restaurang. Till kaffet berättar Peter Holmqvist, tillväxtchef Örnsköldsviks kommun och Sigge Jungell, projektledare "De tio dragarna", om arbetet med att locka turister till höga kusten. Ett av målen är att kraftsamla och göra det med de fyra kommunerna i området.

12.49 Kungaparet anländer till Murberget Länsmuseet Västernorrland.

12.31 Matambassadör Kerstin Kårén tar vid och berättar om satsningen på lokal mat som görs i länet och om de lokala företag som tagit fram maten till lunchen som hålls på Murberget.

Matlandetambassadörer


Landsbygdsminister Eskil Erlandsson har utsett 26 Matlandetambassadörer från norr till söder för att sprida och förankra visionen Sverige – det nya matlandet. Ångermanlands- och Medelpads matambassadörer, Kerstin Kårén och Kenneth Sillman bidrar till att framhäva Västernorrlands mat- och naturupplevelser.

12.21 Bussen kör över gränsen till Härnösands kommun och kommunstyrelsens ordförande Fred Nilsson berättar om kommunen. Just idag kom nya siffror om inflyttning och senaste året har nära 200 nya invånare flyttat. Härnösand var i början av 1900-talet Europas skogsindustriella centrum och det är ett arv som förvaltas än idag.

12.00 Åter på bussen, på väg mot Murberget. Landshövdingen berättar att det i länet bor 11 invånare per kvadratkilometer, genomsnittet i Sverige är 28 invånare per kvadratkilometer.  Vidare berättar Bo Källstrand om företagen som idag satsar i länet, om forskning och utbildning, landets yngsta universitet – Mittuniversitetet, och om infrastruktursatsningar.

Kungaparet i sågverket. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet i sågverket. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet hör sågverkschef Katarina Levin berätta om SCA Timber Bollsta Sågverk som är Sveriges största såg som kombinerar högteknologisk och klimatsmart produktion med en god arbetsmiljö. Kungaparet fick vid besöket en inblick i hur skogsråvaran förädlas på resurseffektivaste sätt.  Rätt stock till rätt produkt och maximalt utbyte genom röntgen och bildscanning.  Foto: Kungahuset.se

Kungaparet hör sågverkschef Katarina Levin berätta om SCA Timber Bollsta Sågverk som är Sveriges största såg som kombinerar högteknologisk och klimatsmart produktion med en god arbetsmiljö. Kungaparet fick vid besöket en inblick i hur skogsråvaran förädlas på resurseffektivaste sätt. Rätt stock till rätt produkt och maximalt utbyte genom röntgen och bildscanning. Foto: Kungahuset.se

11.34 Kungaparet anländer till Bollsta sågverk.
På väg mot Bollsta sågverk. Foto: Kungahuset.se

På väg mot Bollsta sågverk. Foto: Kungahuset.se

11.15 På bussen mot Bollsta sågverk introducerar landshövdingen Ann Järneström som berättar om skogen, om gamla berättelser om Vittra, ett mytiskt folk, och hur hon har samlat ihop historier från gårdar runtom Kramfors. Därefter berättar Katarina Levin, sågverkschef på Bollsta sågverk, om trä och träråvaran, om Bollsta sågverk och de stora investeringar som görs. Bland annat investeras 500 miljoner kronor i ny teknik.

11.03 Kungaparet lyssnar till Per-Anders Bjuggstam, vd, El-forest AB, som berättar om de elmotorer, som är utvecklade i länet och som ger en avsevärt reducerad bränsleförbrukning. Därefter körs maskinerna igång och Kungaparet får se avverkning.

Kungaparet vid Västansjö avverkningsplats. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet vid Västansjö avverkningsplats. Foto: Kungahuset.se

10.48 Björn Lyngfelt, informationsdirektör, SCA Forest Products hälsar välkommen och berättar om avverkningen. Här jobbar 450 anställda med avverkningen och den sysselsätter även en rad underentreprenörer. Björn Lyngfelt berättar om framtidsutsikterna för skogen och avverkningen, en prognos som sträcker sig åtminstone 100 år framåt. Därefter får Kungaparet höra om hur avverkningen går till, om hur skördare och skotare hjälps åt att fälla och samla in den avverkade skogen.
Avverkningsplatsen Västansjö i Bollstabruk. Foto: Kungahuset.se

Avverkningsplatsen Västansjö i Bollstabruk. Foto: Kungahuset.se

10.47 Kungaparet anländer till avverkningsplatsen Västansjö i Bollstabruk.

10.35 Ulf Larsson, vd SCA Forest Products, ger en tillbakablick över skogsindustrins historia i Kramfors.

10.19 I bussen hälsar landshövding Bo Källstrand Kungaparet välkomna till Västernorrland och berättar om landskapet som domineras av skogarna och älvarna. Bo Källstrand lämnar över till Micael Melander, kommunstyrelsens ordförande, som berättar om Kramfors, "en liten kommun med ett stort hjärta". Kommunens första bosättare var de jägare och fiskare som kom hit för 10.000 år sedan. Under industrialismen hade kommunen sin storhetsperiod. Idag är antalet jägare, bönder och industrier färre och då spelar infrastruktur en stor roll, både järnväg och flygplatsen är viktig för regionen.

Kungaparet välkomnas till Västernorrlands län. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet välkomnas till Västernorrlands län. Foto: Kungahuset.se

10.11 Kungaparet ankommer till Kramfors och Höga Kusten Airport.

Program vid Kungaparets besök onsdagen den 14 augusti.


Kl. 09.30 Kungaparet anländer till Höga Kusten Airport, Gistgårdsön, och välkomnas till dagen i Västernorrlands län av landshövding Bo Källstrand.
Kl. 10.25 Kungaparet besöker avverkningsplatsen Västansjö i Bollstabruk.
Kl. 11.15 Kungaparet besöker Bollsta sågverk.
Kl. 12.35 Kungaparet anländer till Murberget Länsmuseet Västernorrland, Härnösand.
Kl. 12.55 Lunch på Länsmuseets restaurang
Kl. 14.00 Promenad till prästgården.
Kl. 15.25 Kungaparet anländer till Sundsvall och promenerar till Stora Torget. Kungen håller tal.
Kl. 16.55 Kungaparet anländer till Trädgårdsgatan/Storgatan i Härnösand och promenerar med Härnösands spelmansgille till residenset.

Dagen i Västernorrlands län avslutas med middag hos landshövdingen på residenset.

Länsbesök 2013


Med anledning av Kungens 40 år på tronen besöker Kungaparet Sveriges samtliga 21 län under året.
Läs mer om länsbesöken.