Kungaparet besökte Gävleborgs län

Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 Nästa
Motiv: Kungaparet möts av Gävleborna i Boulongerskogen. Foto: Kungahuset.se
Torsdagen den 29 augusti besökte Kungaparet Gävleborgs län.

17.16 En brasskvartett med musiker från Gävle symfoniorkester spelar. Ceremonin i Boulognerskogen avslutas därefter med tretton artister från Helges sångstudio.

17.00 Kungen håller tal. Ur Kungens tal:

”Jag har nu varit statschef i Sverige i 40 år. Det är en lång tid och mycket har utvecklats och förändrats under den här tiden, både i Sverige och i omvärlden.  Här i Gävleborg har vi mötts av många vänliga människor under dagen — och dagen är inte slut än!

Vi kan konstatera att Gävleborg är ett län med stora utmaningar genom strukturomvandling och arbetslöshet. Men Gävleborg är också ett starkt län med stora tillgångar, framför allt i form av engagerad och driftig befolkning. Här finns också företag med starka internationella kopplingar och nya innovativa idéer som kan skapa tillväxt och framtidstro.”

Läs Kungens tal i sin helhet

16.55 Landshövdingen Barbro Holmgren håller tal och välkomnar Kungen upp på scen.

16.47 Kungaparet anländer till Gävles stadspark, Boulongerskogen.

Boulognerskogen är en av landets största stadsparker. Gävleborna älskar sin stadspark och många utnyttjar dagligen de möjligheter till friluftsliv, nöjen och rekreation som Stadsträdgården och Boulognerskogen erbjuder.

16.11 Kungaparet anländer till stiftelsen Rapatac. Grundaren Moussa N'Diaye berättar att Rapatac är ett senegalesiskt ord som betyder folk i gemenskap.
Kungaparet träffar barnen på fritidsverksamheten Rapatac. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet träffar barnen på fritidsverksamheten Rapatac. Foto: Kungahuset.se

Rapatacs syfte är att ge barn och ungdomar goda förutsättningar till en trygg och meningsfull uppväxt. De som deltar i verksamheten erbjuds hjälp med skolarbete och möjlighet till stimulerande fritidssysselsättning samt att utveckla förmågan att ta ansvar för sina handlingar. Bland de som deltar i verksamheten finns 36 nationaliteter representerade. Skolarbete och basket är de största aktiviteterna på centret, men här finns också möjlighet att arbeta med teknik och design, kultur och media, litteratur och vetenskap samt sport och hälsa.

Kungaparet i samtal med stiftelsen Rapatacs grundare Moussa N'Diaye. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet i samtal med stiftelsen Rapatacs grundare Moussa N'Diaye. Foto: Kungahuset.se

Rapatac driver även ett kvinnokooperativ tillsammans med arbetsförmedlingen för att stötta arbetssökande utrikesfödda kvinnor att studera vidare, skaffa praktikplatser, komma ut på arbetsmarknaden eller starta eget.
Många gävlebor kom för att möta Kungaparet vid besöket på Rapatac. Foto: Kungahuset.se

15.36 Författaren Ulf-Ivar Nilsson, som skrivit om Gävle, berättar om staden under färden.

Kommunfullmäktiges ordförande Daniel Olsson berättar att befolkningen i Gävle ökar tack vare inflyttning och att det är så många som återvänder. Han berättar också att högskolan är viktig för staden. Ett viktigt projekt just nu är att hamnen muddras för att bli större. Kulturen är också viktig i Gävle som till exempel har mycket offentlig konst. Stadens symfoniorkester firade 100-årsjubileum förra året.

15.27 Bussen går mot Gävle.

14.42 Kungaparet anländer till Wij trädgårdar.

Med på besöket vid Wij trädgårdar var också Prins Daniels föräldrar Olle och Ewa Westling. Foto: Kungahuset.se

Med på besöket vid Wij trädgårdar var också Prins Daniels föräldrar Olle och Ewa Westling. Foto: Kungahuset.se

14.10 Kungaparet anländer med buss till Ockelbo kommun och kommunchef Lars Sjödin presenterar kommunen. Det bor knappt 6.000 invånare i Ockelbo och det finns 480 företag.

Två viktiga personer för Ockelbo var Katarina Bröms som ägde Wij Bruk på 1700-talet och Erik Lundgren som körde rally på 1940-talet.

Katarina Bröms expanderade bruket och när hon gick bort 1735 var bruket det största i Sverige. Utan bruket hade Ockelbo inte varit vad det är idag.

Erik Lundgren, rallyförare född och uppvuxen i Mo, gjorde karosser i plast och 1959 började han med båttillverkning. Ockelbobåtar finns kvar än idag. 1961 började Erik med skotertillverkning. Dessa två personer gestaltar entreprenörsandan i Ockelbo på ett bra sätt, menar Lars Sjödin.

Köksträdgården i Wij trädgårdar. Foto: Kungahuset.se

Köksträdgården i Wij trädgårdar. Foto: Kungahuset.se

Nästa berättare på bussen är trädgårdsmästare Lars Krantz som tidigare varit verksam vid Rosendal på Djurgården i Stockholm. För tolv år sedan blev han erbjuden att bygga upp Wiijs trädgårdar. Han har inlett ett samarbete med högskolan i Gävle kring hur kan man använda sig av trädgårdar för att förbättra hälsan.

Intervju med landshövding Barbro Holmberg, på bussen mot Ockelbo
Vad har varit viktigt i planeringen inför Kungaparets besök?
— Gävleborg är ett län om består av två landskap och vi vill visa både Gästrikland och Hälsingland. Kungaparet besöker två kommuner i varje landskap. Vi ville också visa historia, nutid och framtid. Där är Växbo kvarn ett gott exempel. En historisk plats som nu utvecklas med restaurangen, till en viktig turistnäring för framtiden. Sedan ville vi att program

Så här halvvägs in i programmet, har det gått som planerat?
— Det har varit jättebra. Att ha luft i programmet har gett utrymme för att hälsa och talas vid lite. Det var också bra att få visa Sveriges femtonde världsarv, här representerat av världsarvsgården Erik Anders. En av mina personliga favoriter – Glada Hudikteatern – har också fått visa upp sig.

13.08 Lunchen på Växbo krog, där hälsingespecialiteter serverades, avslutades med att landshövding Barbro Holmberg berättade att det – Kungaparets besök till ära – idag serveras tårta på äldreboenden i många av länets kommuner.

12.00 Lunch på Växbo Krog

11.06 Stefan Permickel, kommunfullmäktiges ordförande i Bollnäs, hälsar Kungaparet välkomna till Växbo Kvarn och Bollnäs. Ett ungdomsspelmanslag spelar hälsingemelodier, bland annat Brudmarsch från Delsbo som spelades vid bröllopet mellan Prinsessan Madeleine och Herr Christopher O'Neill.

Växbo kvarn är ett av Hälsinglands största besöksmål. I Växbo finns landets bäst bevarade miljöer från linberedningens glansdagar. Kvarnanläggningen berättar om landsbygdens industrialisering under andra hälften av 1800-talet och visar att bönderna inte alltid bara var bönder utan också kunde vara företagare. Här mals åter säd med våra förfäders teknik, stenmalet mjöl från ekologiskt odlat spannmål.

Kungaparet samtalar med Theresia Widarsson och Peter Sundén från Glada Hudikteatern. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet samtalar med Theresia Widarsson och Peter Sundén från Glada Hudikteatern. Foto: Kungahuset.se

Peter Sundén från Glada Hudikteatern berättar om att leva med Aspbergers och därefter sjunger han My Way. Theresia Widarsson sjunger ett stycke ur teaterns nya musikal Trollkarlen från Oz.

Läs mer om Glada Hudikteatern Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Växbo väntar på att Kungaparet ska anlända. Foto: Kungahuset.se

Växbo väntar på att Kungaparet ska anlända. Foto: Kungahuset.se

10.31 Kungaparet åker buss mot Växbo Kvarn, Växbo. På bussen hälsar landshövding Barbro Holmberg välkommen till Gävleborgs län. Gästrikland präglas av stora företag medan Hälsingland präglas av gårdar och egen företagsamhet. Många nya företag växer fram i länet. De gamla stora som Sandvik finns kvar och länet präglas av en stark framtidstro.

Håkan Karlsson, företagare som flyttade från Stockholm till Kilafors 2003 fortsätter att berätta. Håkan är filmklippare och har bland annat arbetat med Millennium-trilogin. I den gamla skola han har som arbetslokal jobbar han med svenska och internationella storfilmer. Håkan Karlsson har fått Norrlandsförbundets hedersbelöning Norrlandsbjörnen för sina insatser inom samhälls- och näringslivet och menar att det är den tekniska utvecklingen som gett förutsättningarna.

10.08 Ingela Broström, byggnadsantikvarie, berättar för Kungaparet om gårdens historia.

Världsarvsgården, som idag är privatägd och öppen för besök under sommaren, har en herrgårdslik arkitektur med interiörer som inspirerats av de högre ständerna, bland annat från borgerligheten i Stockholm. Foto: Kungahuset.se

Världsarvsgården, som idag är privatägd och öppen för besök under sommaren, har en herrgårdslik arkitektur med interiörer som inspirerats av de högre ständerna, bland annat från borgerligheten i Stockholm. Foto: Kungahuset.se

Hälsingegården Erik-Anders ligger i byn Asta i Söderala socken och är en av Söderhamns största turistattraktioner. Gården är en av sju världsarvsgårdar med anor från 1800-talets början och har fått sitt namn efter Erik Andersson som lät bygga gården på 1820-talet.

Hälsingegårdarna är Sveriges femtonde världsarv och visar hur bönderna tänkte och tyckte. Gårdarna inreddes med stora rum för fest. Alla bönder hade likadant porslin så att man kunde låna av varandra vid större fester.

Kungaparet anländer till världsarvsgården Erik Anders i Söderala. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet anländer till världsarvsgården Erik Anders i Söderala. Foto: Kungahuset.se

09.32 Kungaparet anländer till Söderala och välkomnas till världsarvsgården Erik Anders Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. av gårdsägare Pär och Britt-Marie Forsell.

09.00 Kungaparet anländer till Rörbergs flygplats och välkomnas av landshövding Barbro Holmberg.

Program vid Kungaparets besök torsdagen den 29 augusti.


Kl. 09.00 Kungaparet anländer till Rörbergs flygplats och välkomnas till dagen i Gävleborgs län av landshövding Barbro Holmberg.
Kl. 09.30 Kungaparet anländer till Söderala och besöker Världsarvsgården Erik Anders Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Kl. 11.00 Kungaparet besöker Växbo kvarn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Kl. 12.00 Lunch på Växbo krog Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kl. 14.30 Kungaparet besöker Wij trädgårdar i Ockelbo.
Kl. 16.00 Kungaparet besöker stiftelsen Rapatac i Gävle.
Kl. 16.45 Kungaparet anländer till Gävles stadspark Boulognerskogen. Kungen håller tal.

Dagen i Gävleborgs län avslutas med middag hos landshövdingen på Gävle slott, residenset.

Länsbesök 2013


Med anledning av Kungens 40 år på tronen besöker Kungaparet Sveriges samtliga 21 län under året.

Läs mer om länsbesöken.


Visa Kungaparets besök i Gävleborgs län på en större karta