Kungaparet besökte Dalarnas län

Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa
Motiv: Kungaparet anländer till Karlfeldtgården och får en visning av gårdens ägare Bo och Gunbritt Berggren, bakom Kungaparet i bild. Foto: Kungahuset.se
Tisdagen den 10 september besökte Kungaparet Dalarnas län.
Kungen håller tal på Stora Torget i Falun. Foto: Fredrik Sandberg/TT Nyhetsbyrån

Kungen håller tal på Stora Torget i Falun. Foto: Fredrik Sandberg/TT Nyhetsbyrån

17.22 Kungen håller tal och säger bland annat:

”Dagens besök i Dalarna har gått i våra fäders spår! Vi började i Koppardalen i Avesta. Bruksområdet från 1600-talet är en intressant plats. Och där finns också en utbredd företagsamhet med stor tro på framtiden. Järntillgången är, och har varit, en av Sveriges viktigaste exporttillgångar.

Ett annat bra exempel på en resa, i fädrens spår, är Clas Ohlson i Insjön. Denna postorderfirma har nu flera tusen anställda och öppnar butiker även utanför Sverige. Det var imponerande att se deras jättelager i Insjön.”

Läs talet i sin helhet

Kungaparet möts av många falubor vid Stora Torget i Falun. Foto: Fredrik Sandberg/TT Nyhetsbyrån

Kungaparet möts av många falubor vid Stora Torget i Falun. Foto: Fredrik Sandberg/TT Nyhetsbyrån

17.10 Kungaparet anländer till Stora Torget i Falun. Landshövding Maria Norrfalk håller tal. Dalasinfoniettans kör sjunger ”Och jungfrun hon går i ringen” och ”Uti vår hage”.

16.46 Peter Berglund från Falu-Borlänge-regionen berättar om samarbetet mellan kommunerna som pågått sedan 1968. Det senaste tio åren har samarbetet gynnat samhällsutvecklingen och genererat både arbetstillfällen och framtidstro.

16.28 På bussen mot Falun berättar kommunstyrelsens ordförande Jonny Gahnshag om Falun.

När staden fick sina stadsprivilegier 1641 var Falun landets näst största stad. Idag finns 5.000 företag i kommunen och tjänstesektorn dominerar. Här finns en nästan tusenårig tradition av gruv- och bergsindustri som tog slut 1991. Kommunen har cirka 56.500 invånare. Befolkningen ökar men det finns plats för fler.

15.59 Kungaparet anländer till Karlfeldtgården Sångs. Den välbevarade trädgården anlades av Erik Axel Karlfeldt och Sveriges förste trädgårdsarkitekt Ester Claesson 1925.

15.41 Bussen åker vidare mot Karlfeldtgården Sångs.

Gårdens ägare Gunbritt Berggren berättar att den köptes av Erik Axel Karlfeldt 1921 hette då Ollasgården i Leksandsbyn Sjugare. Den fick senare namnet Sånggården och kallas idag i dagligt tal för Sångs. Karlfeldt var en av Dalarnas stora författare och fick Nobelpriset i litteratur 1931.

15.06 Kungaparet går en rundtur i distributionsavdelningen för Clas Ohlsons centrallager.

Kungen besöker miniload-lagret där mindre saker till Clas Ohlsons butiker packas. Foto: Kungahuset.se

Kungen besöker miniload-lagret där mindre saker till Clas Ohlsons butiker packas. Foto: Kungahuset.se

14.46 På bussen mot Clas Ohlsons centrallager berättar företagets vd Klas Balkow att Clas Ohlson från Insjön startade företaget 1918.

1989 öppnades den första butiken utanför Insjön och det var i Gallerian i Stockholm. Idag finns 80 butiker i Sverige, 60 i Norge, 25 i Finland. 2008 öppnades den första i Storbritannien och nu siktar man bland annat på att öppna butiker i Gulf-regionen.

På centrallagret arbetar 300 personer. Under julhandelperioden tillkommer cirka 100 personer.

Läs mer om företaget Clas Ohlson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

14.12 Kungaparet får en rundvandring på folkhögskolan. Den grundades 1954 av Gustaf Theodor Wallén för att ge ungdomar möjlighet att bli ”duktiga hantverkare och goda människor”. På skolan finns plats för cirka 200 studerande och den erbjuder utbildningar inom bokbinderi, keramisk form, kreativt entreprenörskap, personlig utveckling med mera.

Läs mer om Leksands folkhögskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I verkstaden visar bland andra Karolina Ahola, som studerar metallformgivning, sitt arbete med att tolka ett 3D-objekt, i det här fallet en fjäril. Foto: Kungahuset.se

I verkstaden visar bland andra Karolina Ahola, som studerar metallformgivning, sitt arbete med att tolka ett 3D-objekt, i det här fallet en fjäril. Foto: Kungahuset.se

Åsa Åhlin, som läser bokbinderi, visar Kungen hur hon binder en bokrygg. Foto: Kungahuset.se

Åsa Åhlin, som läser bokbinderi, visar Kungen hur hon binder en bokrygg. Foto: Kungahuset.se

13.17 Kungaparet anländer till Leksands folkhögskola som ligger där Siljan och Österdalälven möts.
Kungaparet anländer till Leksands folkhögskola. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet anländer till Leksands folkhögskola. Foto: Kungahuset.se

12.40 Kommunalrådet Ulrika Liljeberg välkomnar Kungaparet till Leksand när bussen rullat ut ur Borlänge och hamnat ”på rätt sida om älven”. Ulrika Lijeberg berättar att det bor 15.000 personer i kommunen och att Leksand består av 94 byar. 2010 blev Leksands kommun utsedd till bästa kommun att bo i för unga.

Det största samtalsämnet just nu är att Leksands IF gått upp i högsta serien i ishockey med hemmapremiär mot Brynäs nu på lördag.

Dagen till ära bjuder kommunen på kungabakelse till alla boende på kommunens äldreboenden.

12.13 Kungaparets buss passerar Säter som bland annat har ett biografmuseum. Maria Norrfalk berättar att den stora utmaningen i Dalarnas län, förutom tunga varsel, är infrastrukturen.

Länet är rikt på kultur, till exempel konstnärer och musiker (15% av medlemmarna i Stockholms Kungl. Filharmoniker är från Dalarnas län).

Dalfolket har alltid gått sina egna vägar. Bland annat lyckades man inte genomföra skiftet här så än idag finns en halv miljon hektar oskiftad mark.

11.57 Bussen åker vidare mot Leksands folkhögskola. Under färden berättar landshövding Maria Norrfalk om länet som har 277.000 invånare.

I Dalarnas län finns tre naturreservat och naturen i länet speglar hela Sverige. Här finns såväl södra Sveriges lövskog som norra Sveriges barrskog. I länet finns de fyra stora rovdjuren (varg, björn, lo och järv), bland annat tretton vargrevir och fyrahundra björnar. I Dalarnas län finns egentligen allt utom havet.

I Hedemora Gamla Theater bjuder gruppen Teaterfolket på ett smakprov ur föreställningen ”En konstnärlig bagatell”. Foto: Kungahuset.se

I Hedemora Gamla Theater bjuder gruppen Teaterfolket på ett smakprov ur föreställningen ”En konstnärlig bagatell”. Foto: Kungahuset.se

11.37 Gruppen Teaterfolket framför ett stycke ur föreställningen ”En konstnärlig bagatell”.

11.16 Kungaparet anländer till Hedemora Gamla Theater. Ordförande Inger Eriksson och kassör Christine Winberg guidar Kungaparet genom teatern.

Första föreställningen hölls 1829 och 1888 övertog Frälsningsarmén teatern som då blev magasinslokal. Inför Hedemora stads 500-årsjubileum 1946 beslöt några intresserade stadsbor att bilda en kommitté för att restaurera teatern. Den återinvigdes av kronprins Gustav Adolf och kronprinsessan Louise. Ombyggnader har även skett på senare tid med hjälp av medel från Gustav VI Adolfs minnesfond.

Läs mer om Hedemora Gamla Theater Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

10.51 Bussen rullar vidare mot Hedemora kommun och Hedemora Gamla Theater. Kommunalrådet Ulf Hansson berättar om kommunen.

Staden Hedemora är Dalarnas äldsta stad och fick sina stadsprivilegier 1446. Ulf Hansson berättar att man beslutat att allt som sker i kommunen ska genomsyras av miljö, integration och jämställdhet. Hedemora har 15.000 invånare och 1.500 företag. Här finns den 800 år gamla Garpens gruva, Sveriges äldsta gruva som fortfarande är i drift.

Kungaparet möts av Hedemoras invånare. Foto: Kungahuset.se
10.32 Kungaparet besöker utställningsverksamheten ”Avesta art” som är inrymd i Verket, den gamla järnbrukshyttan. Här visas internationell och samtida konst varje år från maj till september. Hit kommer skolor från hela kommunen och besöker bland annat läranderummet Bagdad. Dagen till ära har Verket fri entré resten av dagen.
Läs mer om Verket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

10.15 Kungaparet anländer till järnbrukshyttan i Koppardalens bruksområde och möts av sjungande och musicerande elever från Avesta musikskola.

I hyttan guidas Kungaparet av Lars-Åke Evebrand och Kenneth Linder.

Vid rastplatsen Dalahästen finns världens största dalahäst, 11 meter hög. Foto: Kungahuset.se

Vid rastplatsen Dalahästen finns världens största dalahäst, 11 meter hög. Foto: Kungahuset.se

09.50 Bussen passerar en minnessten där Gustav Vasa stoppade danskarna 1521. Vid rastplatsen Dalahästen finns världens största dalahäst, 11 meter hög.  

09.45 Kungaparet reser med buss mot bruksområdet Koppardalen. Kommunalrådet Lars Isacsson välkomnar Kungaparet till Avesta kommun. Han berättar att Avesta kommun har 21.500 invånare och är en kommun med avgiftsfri kollektivtrafik. Detta har ökat bussresandet och sänkt koldioxidutsläppen.

09.42 Kungaparet anländer till Avesta Motorstadion och besöket i Dalarnas län. De välkomnas av landshövding Maria Norrfalk.

Program vid Kungaparets besök tisdagen den 10 september.

Kl. 09.45 Kungaparet anländer till Avesta och välkomnas till dagen i Dalarnas län av landshövding Maria Norrfalk.
Kl. 10.05 Kungaparet besöker bruksområdet Koppardalen.
Kl. 11.20 Kungaparet besöker Hedemora Gamla Theater.
Kl. 13.15 Kungaparet anländer till Leksands folkhögskola där lunch serveras.
Kl. 14.50 Kungaparet besöker företaget Clas Ohlsons centrallager i Insjön.
Kl. 15.40 Kungaparet besöker Sångs, Karlfeldtsgården.
Kl. 16.45 Kungaparet anländer till Stora torget i Falun. Kungen håller tal.

Dagen i Dalarnas län avslutas med middag hos landshövdingen på residenset.

Länsbesök 2013

Med anledning av Kungens 40 år på tronen besöker Kungaparet Sveriges samtliga 21 län under året.

Läs mer om länsbesöken.


Visa Kungaparets besök i Dalarnas län på en större karta