Kungafamiljen vid mottagning i Rikssalen

Motiv: Kungaparet tillsammans med fv. statsminister Göran Persson, fv. talman Björn von Sydow, fv. talman Thage G. Peterson, fv. statsminister Ingvar Carlsson, talman Per Westerberg och statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Fredrik Eklund/Stellapictures
Torsdagen den 19 september närvarade Kungafamiljen vid en mottagning med anledning av högtidlighållandet av Kungen 40 år som statschef. Mottagningen ägde rum i Rikssalen, på Kungliga slottet, där Kungen höll sitt trontal den 19 september 1973.
Inbjudna gäster var representanter från riksdag och regering, kommuner och landsting, näringsliv och organisationer, organisationer som Kungen är beskyddare för samt de Kungl. Akademierna. Dessutom har statsministrar och talmän som varit verksamman under Kungens 40 år som statschef bjudits in.

Gästlistan finns att ladda ner här. Pdf, 154.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Kronprinsessan höll tal till Kungen. Foto: Kungahuset.se

Kronprinsessan höll tal till Kungen. Foto: Kungahuset.se

Kronprinsessan höll tal och sa bland annat:

”Pappa, vi i familjen har sett hur ihärdigt och lojalt Du arbetar för det Du tror på, för Sveriges bästa. Din starka drivkraft och Ditt stora engagemang är värda all beundran. Ditt hårda arbete har lett till stor uppskattning och respekt. Det har Du och Mamma fått många bevis på, inte minst under det senaste året när ni genomkorsat landet på Eriksgator och på nytt besökt samtliga län.”

Läs Kronprinsessans tal i sin helhet.

Kungen håller tal under mottagningen i Rikssalen. Foto: Kungahuset.se

Kungen håller tal under mottagningen i Rikssalen. Foto: Kungahuset.se

Därefter höll Kungen tal och sa bland annat:

”När jag nu står inför er igen – i Rikssalen på dagen 40 år senare – känner jag samma stora engagemang för min uppgift som jag gjorde då. Därtill har jag nu 40 års erfarenhet och en fördjupad kunskap om både vårt land och vår omvärld.  Inte minst har jag en ännu starkare tro på den framåtanda och alla de goda krafter som verkar för en fortsatt gynnsam utveckling av Sverige.”

Läs Kungens tal i sin helhet.

Sedan framförde Slottskyrkans Vokalensemble, under ledning av hovorganist Mary Ljungquist Hén, Sverige med text av Verner von Heidenstam och tonsatt av Wilhelm Stenhammar.
Mottagningen i Rikssalen, där jubileumsutställningen "40 år på tronen – 40 år för Sverige" visas. Foto: Kungahuset.se

Mottagningen i Rikssalen, där jubileumsutställningen "40 år på tronen – 40 år för Sverige" visas. Foto: Kungahuset.se

40 år på tronen — 40 år för Sverige


Jubileumsutställningen 40 år på tronen – 40 år för Sverige om Carl XVI Gustafs händelserika år som Kung och statschef. I Rikssalen och i delar av representationsvåningarna – platserna för många av Kungens officiella uppdrag – visas föremål och bilder från Kungens 40 år som statschef.

Läs mer om utställningen.

Läs mer om jubileet.