Kungafamiljen närvarade vid invigning av utställningen "40 år på tronen - 40 år för Sverige"

Föregående 1 2 3 4 5 6 7 Nästa
Motiv: Kungafamiljen vid invigningen av utställningen 40 år på tronen - 40 år för Sverige. Foto: Fredrik Sandberg/TT Nyhetsbyrån
Fredagen den 13 september närvarade Kungafamiljen vid invigning av utställningen 40 år på tronen - 40 år för Sverige i Rikssalen på Kungliga slottet.
Invigningen inleddes med en jubileumsfanfar tillägnad Kungen, komponerad av Mats Janhagen.

Riksmarskalken Svante Lindqvist höll tal och sa bland annat:

"Kungen är en symbol för landet. En samlande gestalt som står över partipolitik och särintressen. I en värld av förändring står Kungen för kontinuitet — en länk till vår historia. Men som sådan har han också under 40 år arbetat i Nuet och för Framtiden. Medveten om länkarna bakåt i historien har Kungen blickat framåt. Och fortsätter så alltjämt. För Sverige — i tiden."

Därefter presenterade överintendent Margareta Nisser Dalman utställningen.

Prinsessan Christina Fru Magnuson, höll avslutningsvis ett tal och förklarade utställningen invigd.

Under invigningen framförde Arméns musikkår Lagom marsch, komponerad för Svea Livgarde av Prins Gustaf i bearbetning  Åke Edenstrad, och Rentrée ur Frösöblomster, komponerad av Wilhelm Peterson-Berger i bearbetning av Nils Holmstedt.

40 år på tronen – 40 år för Sverige


Jubileumsutställningen 40 år på tronen — 40 år för Sverige om Carl XVI Gustafs händelserika år som Kung och statschef. I Rikssalen och i delar av representationsvåningarna — platserna för många av Kungens officiella uppdrag — visas föremål och bilder från Kungens 40 år som statschef.

Läs mer om utställningen.

Läs mer om jubileet.