Seminarium om Kungliga stiftelser på Kungliga slottet

Föregående 1 2 3 4 5 6 Nästa
Motiv: Seminariet om de Kungliga stiftelserna hölls i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet. Foto: Kungahuset.se
Måndagen den 21 januari hölls seminariet "Goda idéer för en bättre värld - ett samtal om de Kungliga stiftelserna" på Bernadottebiblioteket.
Seminariet inleddes med att överintendent Jan Lindman hälsade välkommen och gav en bakgrund till seminariet. Målet med seminariet är att ge en större inblick i de Kungliga stiftelserna och få fler sökande.

Jan Lindman gav en snabb översikt om de fem olika områden som stiftelserna verkar inom: forskning Öppnas i nytt fönster., hjälpverksamhet Öppnas i nytt fönster., vård och ungdomsverksamhet Öppnas i nytt fönster., kultur Öppnas i nytt fönster. samt utbildning Öppnas i nytt fönster.. Årligen delas omkring 170 miljoner ut i anslag och stipendier.

Sedan gav Lene Friis Möller, forskare vid Institutionen för marin ekologi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Göteborgs universitet, seminariedeltagarna en inblick i det forskningsprojekt som studerar den amerikanska kammanetens påverkan på fiske- och ekosystem. Projektet kan bedrivas tack vare stöd från Konung Carl XVI Gustafs 50-årsfond för vetenskap, teknik och miljö.

Därefter tog Marika Markovits, direktor på Stockholms Stadsmission Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., vid och talade om sitt arbete som styrelseledamot i Prins Gustaf Adolfs och Prinsessan Sibyllas Minnesfond

Per Sandin, 1:e intendent på Livrustkammaren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som disputerat på avhandlingen "Ett kungahus i tiden. Den Bernadottska dynastins möte med medborgarsamhället c:a 1810-1860" berättade om kunglig filantropi genom tiderna.

Kungen avslutade dagens seminarium med ett tal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där alla initiativtagare och donatorer lyftes fram. Ett tack riktades också till de som aktivt engagerat sig i arbetet med de Kungliga stiftelserna. Kungen framhöll att det är ett inspirerande engagemang som hela Kungafamiljen ser och att Kungafamiljen följer stiftelsernas utveckling personligen och noga.

Läs mer om stiftelserna här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..