Prins Daniel lanserade Prins Daniels Fellowship

Föregående 1 2 3 4 Nästa
Motiv: Prins Daniel vid lanseringen av Prins Daniels Fellowship. I förgrunden talar Ebba Blitz med Melker Andersson. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Tisdagen den 15 januari lanserade Prins Daniel tillsammans med Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) Prins Daniels Fellowship och entreprenörsprogram.
Projektet syftar till att inspirera unga människor att bli entreprenörer och att stötta ett antal företag genom mentorskap. Prins Daniels Fellowship har samlat en grupp framgångsrika entreprenörer och företagsledare i ett expertråd som kommer att besöka gymnasieskolor, universitet och högskolor i Sverige för att inspirera unga människor och berätta om sina erfarenheter som entreprenörer.

Lanseringen skedde på Carlsforsskas Ekonomi- och Handelsskola i Västerås genom ett samtal på scenen där Prins Daniel och experterna berättade om sina erfarenheter som entreprenörer. Därefter träffade Prinsen och experterna ett antal elever vid rundabordssamtal.

I expertrådet ingår bland andra Daniel Ek, vd och grundare Spotify, Christina Stenbeck, ordförande Investment AB Kinnevik, Niklas Zennström, vd Atomico och grundare av bland annat Skype, Filippa Knutsson, grundare av Filippa K och Hans Vestberg, vd och koncernchef för Ericsson AB.  

I en intervju med IVA berättar Prins Daniel mer om bakgrunden till programmet.

Vad vill Prinsen uppnå?
Jag hoppas att vårt initiativ ska ge kunskap om hur det är att vara entreprenör och att projektet ska inspirera så att fler vill och vågar ta steget att starta eget. Det är viktigt att vi skapar en kultur som uppmuntrar människor att våga satsa. En duktig entreprenör hjälper inte bara sig själv, utan påverkar många människors liv genom att också skapa möjligheter för andra att utvecklas.

Att misslyckas är ett vanligt och inte helt oviktigt inslag i entreprenörens liv, mycket lärande kommer därifrån. Entreprenörskap handlar om att våga ta risk. Den som inte är beredd att misslyckas kommer aldrig heller att lyckas.

På vilket sätt kan Prinsens bakgrund som entreprenör bidra till projektet? Vad har Prinsen själv lärt sig på sin företagsresa?
Min viktigaste roll i projektet är att vara katalysator och att samla drivande och erfarna personer i en gemensam satsning för entreprenörskapet. Det är inspirerande att träffa och lyssna till duktiga människor. Genom det här projektet ger vi fler den möjligheten. Jag hoppas att många unga människor, som har potentialen att skapa något bra och viktigt, vågar ta steget tack vare projektet. Jag hade själv inte särskilt mycket kunskap om hur det var att driva företag när jag började. Jag är inte heller helt säker på att det hade hänt om jag inte hade varit omgiven av flera duktiga företagare som uppmuntrade mig.

En lärdom jag har tagit med mig är att småföretagare måste vara beredda på att göra allt, från stort till smått och särskilt i uppstarten.

Att driva företag är krävande, men få saker är så belönande som att se drömmar ta form.
Läs hela intervjun med Prins Daniel här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Prins Daniels Fellowship här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ansök till Prins Daniels Fellowship här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.