Kungen deltog vid laxsymposium

Motiv: Kungen, landsbygdsminister Eskil Erlandsson och Sveaskogs vd Per-Olof Wedin vid Mörrums Kronolaxfiske. Foto: Stefan Andersson/Sveaskog
Måndagen den 25 mars deltog Kungen vid seminariet "Östersjölaxen — en nationell resurs" i Mörrum.
Hur Östersjölaxen bäst ska förvaltas för att räcka till fritidsfisket, yrkesfisket och sportfisket i älvarna diskuterades under måndagens seminarium i Mörrums Kronolaxfiske. Kungen inledde dagen med ett tal och sa bland annat:

"Sportfisket i våra älvar, från Mörrum till Torneå, är en attraktion som har mycket mer att ge. Idag finns det 14 laxälvar i Sverige och de står för 90 procent av vildlaxproduktionen i hela Östersjön. Laxproduktionen i våra älvar är, enligt många forskare, långt under älvarnas potential. Antalet vuxna lekfiskar som återvänder är alldeles för få och det är en stor utmaning, att förändra detta."

Läs Kungens tal i sin helhet.

Seminariet arrangerades av Sveaskog. På Sveaskogs hemsida säger vd Per-Olof Wedin:
– Kungens närvaro kommer sig av ett personligt engagemang och intresse för dessa frågor och i kombination med deltagandet av landsbygdsminister Eskil Erlandsson blir det ett kraftfullt samtal.

Läs hela artikeln om seminariet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Laxfisket i Mörrum
Laxen vandrar varje år upp i Sveriges älvar från Mörrum i syd till Torneå i norr för att leka. Turismfisket och turismnäringen längs älvarna är beroende av en god laxtillgång. Utmaningen idag är att få till stånd en god balans mellan fisket från privatpersoner, yrkesfisket samt turismfisket.

Laxfisket i Mörrum är mycket gammalt och sedan uråldrig tid regalt, dvs. tillhört kronan. Det beskrivs första gången redan år 1231 i Valdemar II:s jordebok.
Läs mer om Mörrums Kronolaxfiske Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..