Inför World Child & Youth Forum på Kungliga slottet

Motiv: Ordförande Ulf Karlberg och statsfru Kirstine von Blixen-Finecke. Foto: Kungahuset.se
Fredagen den 22 mars arrangeras World Child & Youth Forum (WCYF). Kungen är hedersordförande i och initiativtagare till detta forum, som vill förbättra villkoren för barn och ungdomar. 
Kirstine von Blixen-Finecke och Ulf Karlberg har bråda dagar. På fredag är det dags för den tredje upplagan av World Child & Youth Forum. En heldag om barnrättsfrågor på temat Children´s Rights — any of your business? Ulf Karlberg är WCYF:s styrelseordförande sedan ett år tillbaka. Statsfrun Kirstine von Blixen-Finecke är bland annat chef för Drottningens hovstat och tillsammans med riksmarskalken Svante Lindqvist hovets representanter i WCYF:s styrelse.

Vad är bakgrunden till WCYF?
Under många år har Kungen haft en dröm om att använda Kungliga slottet som en mötesplats där unga och gamla kunde träffas för goda samtal och tankeutbyte, berättar Kirstine von Blixen-Finecke. Under året 2009, då  barnkonventionen  fyllde 20 år, samlade Drottningen regelbundet Barnombudsmannen och alla våra viktigaste  barnorganisationer på Slottet för att lyfta upp barnkonventionen på agendan för politiker, barn, föräldrar och lärare.  Konventionen har fungerat förhållandevis väl i Sverige men med vissa undantag. I detta sammanhang  föddes idén hos Kungafamiljen med ett årligt forum som kom att heta World Child & Youth Forum. Det första forumet hölls redan följande år, nämligen 2010 och det andra ett år senare.

Hur skiljer sig årets WCYF från tidigare forum?
— Det är stor skillnad. De två tidigare, mycket framgångsrika forumen, har i huvudsak berört frågor kring svenska och skandinaviska förhållanden, och få representanter från näringslivet har deltagit, säger Ulf Karlberg. Men så för ett år sedan lanserade Rädda Barnen, Unicef och FN:s Global Compact en revolutionerande skrift med en serie riktlinjer för företag Compact Children´s Rights and Business Principles. För första gången skrevs om hur företag borde förhålla sig till barnens rättigheter.  Barnkonventionen är väldigt stor och omfattande och riktar sig i huvudsak till stater, som ska se till att den följs. Med detta tilläggsdokument sas även att företag har ett ansvar och måste agera. Skriften lanserades samtidigt i London, Latinamerika, Afrika Asien och Stockholm. Drottningen var huvudtalare vid lanseringen i Stockholm. Då beslutade vi att årets WCYF skulle handla om företag och barns rättigheter. Forumet skulle göras internationellt och företag skulle bjudas in. Syftet är att följa upp vad som har hänt sedan boken kom ut.

Är det något speciellt ur programmet ni vill lyfta fram?
— Ja, forumets titel: Children´s Rights — any of your business? Det är unikt med företagsinriktningen. Kring hälften av alla de 350 inbjudna är från företag, bland dem IKEA:s koncernchef Mikael Ohlsson, Safaricoms VD Bob Collymore och Pär Boman koncernchef på Handelsbanken. Världseliten vad gäller barnrättsfrågor är också samlad. De internationella och Svenska generalsekreterarna för bland andra Rädda Barnen, FN:s Global Compact, Plan International och Unicef är med. Det är större uppslutning än vad vi hade vågat hoppas på, säger Ulf Karlberg.

Vad är det ni vill att företagen ska göra?
— De frågor vi jobbar med i WCYF handlar om hur vi ska få barnrättskonventionen att bli verklighet. Företagen måste förstå att vilken verksamhet de än finns inom — möbler, olja eller kakao — så kommer de någonstans i kontakt med barn. Det kan vara barnarbetare eller barn som påverkas för att man förändrar deras livsmiljö. Eller så är barn konsumenterna. Banker som lånar ut miljardbelopp till andra länder måste ta reda på hur pengarna används. Barnrättsfrågor måste vara en del företagets inre liv, känsla och värderingar.

Var står WCYF idag?
— Vi börjar stå på en säker grund och många vill bli delaktiga. Flera av Sveriges mest respekterade företag har gått med. Vi är tydliga med att ett samarbete med oss inte handlar om att WCYF blir en reklampelare för företaget, utan blir man partner så är det för att man som företag vill hjälpa till att förverkliga barnrättskonventionen, säger Kirstine von Blixen-Finecke.
 
Hur ser nästa års WCYF ut?
— Det finns redan många idéer, men redan innan nästa års forum kommer vi att ha ett litet satellitforum någonstans i världen. I Asien, Afrika eller Latinamerika för att titta på och lära mer om deras specifika problem, säger Ulf Karlberg.

— Tanken är att vi på sikt även ska stödja forskning inom olika områden som har med barn att göra, säger Kirstine von Blixen-Finecke.

Läs mer om World Child & Youth Forum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fredagens program Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs om tidigare forum