Drottningen invigde Möten med minnen

Föregående 1 2 3 Nästa
Motiv: Drottningen på Nationalmuseum i Stockholm. Foto: Kungahuset.se
Måndagen den 28 januari invigde Drottningen Alzheimerfondens projekt Möten med minnen på Nationalmuseum i Stockholm.
Drottningen möttes på Nationalmuseum av Alzheimerfondens vice ordförande Liselotte Jacobsson och Nationalmuseums överintendent Berndt Anrell som även höll ett kort välkomsttal.

Därefter invigde Drottningen projektet och konstpedagogen Jeanette Rangner Jacobsson gav en premiärvisning av Möten med minnen.

Projektet är landsomfattande och riktas till människor som har drabbat av någon form av demenssjukdom. Syftet med projektet är att genom kontakt med konst och konstobjekt öka demenssjukas livskvalitet. Alzheimerfonden har huvudansvaret för Möten med minnen och det genomförs i samarbete med Nationalmuseum, Demensförbundet och Svenskt demenscentrum. Projektet är nationellt och får sin finansiering via PostkodLotteriet.

I en intervju på Alzheimerfondens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. berättar Jeanette Rangner Jacobsson om projektet:

Vilka vänder ni er främst till?
— Alla personer med demensdiagnos som är i en tidig eller medelsvår fas av sjukdomen samt till deras anhöriga, säger Jeanette.
— Det kan vara ett äldre par som kommer tillsammans, eller så kommer man med ett barn eller barnbarn eller en god vän. Det går också att komma med två anhöriga.
Grupperna blir små, högst tolv personer.

Vad kan de här visningarna tillföra?
— Det blir ett avbrott i vardagen, man kommer hemifrån ett tag. För den som har en demenssjukdom är det viktigt att komma ut och vara med i vanligt vardagsliv och bli bemött på vanligt sätt. Kanske har man gått på museet tidigare. Och den anhörige kan göra något tillsammans med den som är sjuk. Man får ett glatt minne att prata om, säger Jeanette Rangner Jacobsson.

Läs mer om Möten med minnen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.