Statsbesöket i Kroatien inlett

Föregående 1 2 3 4 5 Nästa
Motiv: Kungaparet välkomnas av president Ivo Josipović och professor Tatjana Josipović. Foto: Antonio Bronic/Reuters/Scanpix
Tisdagen den 16 april inledde Kungaparet sitt statsbesök i Kroatien. Med vid statsbesöket är utrikesminister Carl Bildt, miljöminister Lena Ek och en stor näringslivsdelegation. I sommar blir Kroatien ny medlem i EU.
Kungaparet välkomnades till Kroatien av bland andra Vito Turšić, chef för kroatiska presidentens kontor, Mirjana Mladineo, utrikespolitisk rådgivare till presidenten, och Fredrik Vahlquist, Sveriges ambassadör i Kroatien.

Vid presidentpalatset Pantovćak i Zagreb togs Kungaparet emot av president Ivo Josipović och professor Tatjana Josipović.

Därefter deltog Kungen, president Ivo Josipović och delegationer från båda länderna i ett bilateralt möte.

Drottning Silvia besöker Riksarkivet i Zagreb tillsammans med professor Tatjana Josipović. Till vänster Vlatka Lemić, chef för Riksarkivet. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Drottning Silvia besöker Riksarkivet i Zagreb tillsammans med professor Tatjana Josipović. Till vänster Vlatka Lemić, chef för Riksarkivet. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Drottningen och fru Tatjana Josipović besökte Riksarkivet och välkomnades av Ms Vlatka Lemić, chef för Riksarkivet, som bland annat visade biblioteket och laboratoriet för konservering och restaurering. Riksarkivet ligger i centrala Zagreb. Byggnaden som utnämnts till den vackraste Art-Nouveau byggnaden i regionen fyller i år 100 år.

Efter mötet på presidentpalatset välkomnades Kungen till statsresidenset av talman Josip Leko, där en arbetslunch hölls. Statsresidenset är ett gammalt privatpalats som presidenten disponerar för utländska besökare.

Kungaparets eftermiddag inleddes med ett möte med premiärminister Zoran Milanović och hustru Sanja Musić Milanović på premiärministerns kansli Banski dvori (Banpalatset).

Kungaparet och Sveriges ambassadör Fredrik Vahlquist utanför Meštrović-museet. Foto Jonas Ekströmer/Scanpix

Kungaparet och Sveriges ambassadör Fredrik Vahlquist utanför Meštrović-museet. Foto Jonas Ekströmer/Scanpix

Därefter promenerade Kungaparet till Meštrović-museet för att delta vid invigningen av utställningen Meštrović — Milles. Ivan Meštrović (1883-1962) är Kroatiens mest kända skulptör och var samtida med Carl Milles. Båda studerade för Rodin och båda verkade i USA där de träffades några gånger. De är stilistiskt närstående. Utställningen visar föremål och miniatyrer av Milles verk tillsammans med originalverk av Meštrović.

Efter invigning och rundvandring i utställningen hölls en mottagning på svenska residenset med svenskkolonin. Fredrik Vahlquist, Sveriges ambassadör i Kroatien höll tal.

Dagen avslutades med en middag på presidentpalatset Pantovćak där president Ivo Josipović stod värd. Kungen höll tal och sa bland annat:

"Förutsättningarna är idag mycket goda för ett fortsatt aktivt byggande av förbindelserna och vänskapen mellan våra länder.

Under statsbesöket kommer den svenska delegationen att diskutera miljöteknik och miljöforskning. En effektiv energianvändning i den viktiga transport- och infrastruktursektorn är av stor betydelse. Jag hoppas därför att möjligheter tas till vara till att diskutera såväl gemensamma problem som tekniska lösningar för vår tids största utmaning, klimatfrågan."

Läs talet i sin helhet.