Prins Daniel vid Emerichfondens prisutdelning

Föregående 1 2 3 4 Nästa
Motiv: 27Januaripriset gick till Högbergsskolan i Tierp. Prins Daniel bredvid Emerichfondens initiativtagare Emerich Roth. Foto: Bertil Enevåg Ericson/Scanpix
Måndagen den 15 april närvarade Prins Daniel vid Emerichfondens prisutdelning på Fryshuset i Stockholm.
Emerichfonden bildades 1994 på initiativ av Emerich Roth, som överlevt nazismen i fem olika koncentrationsläger. Fonden arbetar ideellt och dess syfte är att genom årliga pristävlingar uppmuntra ungdomar i grundskolan och gymnasiet till aktiviteter som motverkar våld och främlingsfientlighet samt bädda för en trivsam och medmänsklig skolmiljö.

Läs mer om Emerichfonden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Prins Daniel höll tal och delade ut diplom till pristagarna av uppsatspriset, skolornas fredspris, årets eldsjäl samt 27Januaripriset.

I sitt tal sa Prins Daniel bland annat:
"Att få vara här idag och dela ut priser till några som särskilt utmärkt sig genom att formulera och arbeta mot våld, mobbing och främlingsfientlighet gör mig stolt. "

Läs talet i sin helhet

Uppsatspriset gick till Jehan Ateaa, Dragonskolan i Umeå. Uppsatstävlingen riktar sig till gymnasieungdomar som skriver uppsatser under rubriken: Vad kan vi lära av historien? — Hur kan våld, rasism och främlingsfientlighet motverkas.

Skolornas Fredspris gick till Västerholms Friskola i Skärholmen. Fredspriset belönar projekt som verkar för att bekämpa våld, mobbning och främlingsfientlighet och främjar medmänsklighet. Särskilt prioriteras goda resultat uppnådda i samarbete mellan elever och lärare - gärna skolor emellan.

Eldsjälpriset gick till Reine Rydin, lärare på Morkarlbyhöjdens skola i Mora. Priset tilldelas en person som gör alldeles speciella insatser i skolan.

27Januaripriset gick till Högbergskolan i Tierp. Priset uppmärksammar en skola som på ett förtjänstfullt sätt håller minnet av Förintelsen levande. 27 januari är Förintelsens Minnesdag.

Prisutdelningen inleddes med att en kör från Södertörns Friskola framförde Michael Jacksons Hold Me. Därefter hälsade Emerichfondens grundare Emerich Roth välkommen till prisutdelningen och talade om vikten av att motverka det onda genom att ständigt lyfta fram det goda.

Konferencier under eftermiddagen var Lill Lindfors, hedersmedlem i Emerichfonden.

Dansgruppen The groove summit och sångerskan Lova Sönnerbo framträdde. Timbuktu avslutade prisutdelningen med att sjunga Alla vill till himmelen men ingen vill dö.

Emerich Roth


Emerich Roth kom till Sverige i december 1950 efter att ha överlevt nazismen i fem olika koncentrationsläger. Han var med att starta Föreningen Förintelsens Överlevande i syfte att sprida kunskaper - främst i skolor - om händelserna under andra världskriget och motverka att rasismen får fotfäste i vårt samhälle. Med 30 års erfarenhet inom socialvården bland utslagna och hatiska människor, samt som föredragshållare sedan 1993 i skolor runt om i Sverige, vet han att det finns en väg ut ur hatet.

Läs mer om Emerich Roth Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.