Kungen delade ut stipendier till tre unga ledare

Föregående 1 2 3 4 5 Nästa
Motiv: Kungen överlämnar stipendiet inom offentlig sektor till Farid Nolen. Foto: Kungahuset.se
Torsdagen den 11 april delade Kungen, för sjunde året i rad, ut stiftelsen Ungt Ledarskaps stipendium Kompassrosen till tre unga ledare som visat gott ledarskap och som är goda förebilder.
Kungen inledde eftermiddagen med att hålla tal och sa bland annat:
"I dag ska vi uppmärksamma tre unga ledare som har gjort något extraordinärt i sitt ledarskap. Trots sin unga ålder har de axlat ett stort ansvar och stått stadigt i sina värderingar. De specifika egenskaper vi söker hos våra stipendiater är mod, omtanke och handlingskraft. Årets stipendiater visar alla prov på det i sina ledarroller."

Läs talet i sin helhet

Stipendiaterna i Emelie Blondin Köhler, Farid Nolen och Julia Kalthoff. Foto Christine Olsson/Scanpix

Stipendiaterna i Emelie Blondin Köhler, Farid Nolen och Julia Kalthoff. Foto Christine Olsson/Scanpix

Årets stipendiater är:


Emilie Blondin Köhler, 18 år, aktiv scout och simhoppare. Emilie tilldelas stipendiet inom ideell sektor för sina insatser som ledare för unga, bland annat i ett integrationsprojekt där socialt utsatta ungdomar bjuds in till en aktiv fritid i Scouterna.

Farid Nolen, 32 år, grundade Mathivation och Intize. Farid tilldelas stipendiet inom offentlig sektor för sina insatser med att ge unga ett nytt perspektiv på matematiken.

Julia Kalthoff, 24 år, vd på yxfabriken Wetterlings. Julia tilldelas stipendiet inom näringsliv för att hon som ung ledare gått in i ett tillverkningsföretag och vågat ställa krav om en hållbar produktion.

De får 250 000 kronor var.

Stipendierna delades ut under seminariet Ungt Ledarskap i Vita Havet på Kungliga slottet. Foto: Kungahuset.se

Stipendierna delades ut under seminariet Ungt Ledarskap i Vita Havet på Kungliga slottet. Foto: Kungahuset.se

Stipendieutdelningen skedde i samband med seminariet Ungt Ledarskap. Temat för årets seminarium var "Värdebaserat ledarskap — utmaningar i en tid av fullständig transparens."

Talare vid seminariet var Inga-Britt Ahlenius, gästprofessor vi Handelshögskolan i Göteborg, Petter A Stordalen, ägare Nordic Choice Hotels, och Tawakkol Karman, journalist från Jemen som 2011 mottog Nobels fredspris.

Seminariet och frågorna som diskuterades gick också att följa via ungt ledarskap. se/live Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om stipendiet Kompassrosen


Stiftelsen Ungt Ledarskap arbetar för att lyfta fram betydelsen av, och bidra till, utvecklingen av värdebaserat ledarskap i Sverige. Stipendiet Kompassrosen har instiftats som en del i det arbetet. Stipendiet Kompassrosen ska gå till unga ledare som, oberoende av formell titel, i handling visat att de tagit ett ansvar och visat ett engagemang utöver det vanliga och som kan visa att stipendiet kan hjälpa dem till fortsatt utveckling i gott ledarskap.

Stipendiet innefattar tre kategorier och delas årligen ut till en person inom näringsliv, offentlig sektor och ideell sektor. Stipendiet innebär att stipendiaten får 250 000 kr för att fortsätta att utveckla sitt ledarskap genom exempelvis utbildning, mentorprogram och annan verksamhet med tydlig koppling till en utbildningsinsats.

Om seminariet Ungt Ledarskap


Seminariet Ungt Ledarskap är årligt återkommande och har varje år ett aktuellt tema kopplat till ungt värdebaserat ledarskap. Scouterna och Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap arrangerar tillsammans seminariet och Kungen står som värd. Seminariet utgör en mötesplats för utbyte av erfarenheter och tankar över gränser, sektorer, generationer, kulturer, organisationer och individer. Dessutom delas stipendiet Kompassrosen ut under seminariet.

Läs mer om ungt ledarskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.