Kungaparet besöker USA

Föregående 1 2 Nästa
Motiv: Kungaparet tillsammans med Prinsessan Madeleine och Herr Christopher O'Neill. Foto: Stella Pictures
Onsdagen den 8 maj inledde Kungaparet sitt besök i USA. Under förmiddagen i New York deltog Prinsessan Madeleine och Herr Christopher O'Neill. Resan i USA görs med anledning av 375-årsjubileet för skeppet Kalmar Nyckels ankomst till Delaware samt den första svenska bosättningen i USA.
Kungaparets och Prinsessparets förmiddag inleddes med en guidad tur av nationalmonumentet Castle Clinton. Bland annat visades ett konsertprogram från den 28 maj 1851 upp då den svenska sångerskan Jenny Lind gav en konsert på Castle Garden.

Castle Clinton ligger i Battery Park på södra spetsen av Manhattan i New York. Befästningsverket byggdes 1812 som Castle Garden, ett cirkelformat sandstensfort som ursprungligen var avsett att hålla britterna borta, men blev med tiden en plats för välkomnade av nya immigranter. Från 1855 till 1890 fungerade Castle Garden som USA:s första officiella immigrationscentrum. Under de åren passerade två av tre invandrare, däribland 1,2 miljoner svenskar, Castle Garden.

Efter besöket på Castle Garden åkte Kungaparet och Prinsessparet med båt till Ellis Island, en ö i New Yorks hamn som blev immigrationsstation 1 januari 1892.

Därefter gick båtturen vidare till Liberty Island och Frihetsgudinnan. Frihetsgudinnan invigdes den 28 oktober 1886 och var en gåva till USA från det franska folket. Statyn ritades av skulptören Frederic Bartholdi, stommen utformades av ingenjören Gustave Eiffel (som konstruerade Eiffeltornet) och sockeln ritades av den amerikanske arkitekten Richard Morris Hunt.

Därefter intogs lunch på den svenske kocken Marcus Samuelssons restaurang Red Rooster i Harlem, New York.

Under eftermiddagen reste Kungaparet vidare till Washington, DC.

På kvällen gavs en middag på svenska residenset, där Sveriges ambassadör Jonas Hafström stod värd. Under middagen sjöng en kör från Svenska kyrkan i New York.

Nya Sverige 375 år
Kalmar Nyckel var ett holländskbyggt skepp byggt runt 1625 och i svensk ägo från 1628. Kalmar Nyckel och Fågel Grip var de två fartyg som 1638 fraktade huvudparten av de svenska kolonisterna till Nya Sverige. Fartygen tillhörde då Söderkompaniet.
Nya Sverige utropades högtidligt 1638 när kronan köpte ett stycke land från indianstammarna vid Delawarefloden. Nybyggarna namngav platsen Fort Christina efter sin drottning.

Läs mer om 375- årsfirandet som pågår under hela året. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om den svenska kolonin New Sweden, om Kalmar Nyckels ankomst till Delaware samt den första svenska bosättningen i USA. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.