Kungaparet besöker Nordnorge

Föregående 1 2 3 4 5 Nästa
Motiv: I Newtonrummet på Stangnes Skola. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Tisdagen den 18 juni inledde Kungaparet sitt officiella besök i Nordnorge, inbjudna av Kung Harald V och Drottning Sonja. Dagen tillbringades i Harstad. Med vid besöket var handelsminister Ewa Björling, som också är Nordisk samarbetsminister, samt en svensk näringslivsdelegation.
Kungaparet sammanfattar dagen:
Det har varit en fin dag här i vackra Nordnorge. Besöket i Harstad har varit omväxlande, från dagens ingenjörer på Statoil till morgondagens förmågor i Stangnesskolan. Lunchen hölls i den vackra omgivningen vid Røkenes gård. Det var mycket intressant att få ta del av kulturlivet i Harstad under stadsvandringen.
Kungaparen i Harstad. Foto: Kungahuset.se

Kungaparen i Harstad. Foto: Kungahuset.se

15.53 Kungaparet anländer till Thon Hotell och mötet med den svenska näringslivsdelegationen. Den består av ett tiotal företag som har Norge som stor marknad. Delegationsledare är Jens Spendrup som är styrelseordförande i Svenskt Näringsliv.

Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff
15.44 Kören Vox Arctica framför Uti vår hage för Kungaparen. Vilket blir sista stoppet på stadsvandringen.

15.35 150 dansare från Harstad kulturskola framför inslag från föreställningen Moments.

15.29 Stopp nummer två under stadsvandringen. Musikerna Edvard Sundquist, Paulos Solbø och Håkon Asvald spelar swingjazz för Kungaparen.

15.24 Första stoppet, under stadsmuren sjunger kulturhuskören Vox Arctica.

Kungaparet på stadsvandring i Harstad. Foto: David Sica/Stellapictures

Kungaparet på stadsvandring i Harstad. Foto: David Sica/Stellapictures

15.23 Kungaparens stadsvandring i Harstad påbörjas.

Curator Joakim Borda visar utställningen Pioneer Voices som lyfter fram kvinnliga pionjärer och avantgardekonstnärer. Foto: Kungahuset.se

Curator Joakim Borda visar utställningen Pioneer Voices som lyfter fram kvinnliga pionjärer och avantgardekonstnärer. Foto: Kungahuset.se

15.07 Kungaparen anländer till Galleri Nordnorge där curatorn Joakim Borda visar runt i utställningen Pioneer Voices.

Festspelsutställningen

Pioneer Voices


Festspelen i Nordnorge har arrangerats i Harstad sedan 1965. Den startade som ett musikarrangemang men har utvecklats till ett internationellt arrangemang med scenkonst, film och litteratur. Festspelen pågår 22–29 juni. Under 2013 firar Norge 100-årsjubiléet av den allmänna rösträtten och i årets Festspel ingår utställningen Pioneer Voices som lyfter fram kvinnliga pionjärer och avantgardekonstnärer.

Läs mer om festspelsutställningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

13.30 Lunchen inleds på Røkenes gård där lunch serveras. Kommunfullmäktiges ordförande Marianne Bremnes håller ett välkomsttal på temat "vänd blicken mot norr". Därefter bjuds det på lunch bestående av nordnorska specialiteter.

12.30 Ankomst till Røkenes gård.

Røkenes gård


Røkenes gård fick år 1777 kungligt tillstånd till att driva gästgiveriverksamhet och handel. Gården har varit i familjen Kulsengs ägo i tio generationer och förestås idag av Kristian Fredrik Kulseng. Huvudbyggnaden tros vara uppförd omkring år 1750 medan det så kallade Fjøset (ladugård), platsen för lunchen, byggdes 1899.
Kungen och Drottningen tar del av experiment i Newtonrummet. Foto: Kungahuset.se

Kungen och Drottningen tar del av experiment i Newtonrummet. Foto: Kungahuset.se

11.59 Rektor Ludvig Forthun hälsar välkommen och berättar om Newton-satsningen, som är ett skandinaviskt samarbete.  Syftet är att genom interaktiva upplevelser och experiment öka intresset och kunskapen bland unga för de naturvetenskapliga ämnena. Newtonrummet vid Stangnes kommunala grundskola öppnade 2007. Skolan har ett tätt samarbete med näringslivet, både genom praktikplatser och ekonomiskt stöd för att köpa teknisk utrustning.
Promenad till Stangnes skola. Foto: David Sica/Stellapictures

Promenad till Stangnes skola. Foto: David Sica/Stellapictures

11.56 Kungaparet besöker Stangnes skola.
Via länk berättar Edvin Danielsen, plattformschef, om jobbet ombord på Norne. Foto: Kungahuset.se

Via länk berättar Edvin Danielsen, plattformschef, om jobbet ombord på Norne. Foto: Kungahuset.se

11.25 Videokonferens med Norne-skipet, som just nu är 180 km utanför norska kusten. På 380 meters djup och 2000 meter under botten finns fyndigheten som fartyget arbetar med just nu. Norne är dubbelt så stor som en passagerarfärja av typen som går i linjetrafik till Finland eller Danmark och ligger fast i sin position med hjälp av 12 stycken ankare. Statoils Harstad-kontor är driftcentral för olje- och gasutvinningen i Nornefältet. Norne-skipet är det produktions- och lagerskepp som används vid Nornefältet.

11.03 Inne i Visjonariet. Geofysiker Jan Ove Hansen berättar om geologi och hur sand och sten under flera hundra miljoner år mellan Grönland och Norge skapat oljefyndigheterna. Med hjälp av ultraljud kan man nu söka botten efter fyndigheter.

10.50 Regionchef Hans Jakob Hegge fortsätter att berätta om miljöarbetet. Norge är den nation som får ut mest energi till lägst CO2-utsläpp när de tar upp olja och gas.

10.37 I en konferenssal berättar regionchef Hans Jakob Hegge om Statoils historia i Nordnorge. Kontoret i Hartstad, som grundades 1976, har idag 280 anställda. Under de kommande sju åren planerar Statoil att anställda ytterligare 250 personer i Harstad. Oljan har gjort att många orter i Nordnorge har gått från att vara avfolkningsområden till att det nu startas i snitt en förskola per år per kommun.

10.31 Efter en kort konsert med cymbaler och tvärflöjt hälsar Statoils regionchef Hans Jakob Hegge Kungaparet välkomna. Han berättar om alla nationaliteter som arbetar på Statoil i Hartstad.

10.25 Kungaparet anländer till Statolis Nordnorge-kontor.

I land. Foto: Kungahuset.se

I land. Foto: Kungahuset.se

Vid kajen i Harstad. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Vid kajen i Harstad. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

10.07 Kungaparet anländer till Harstad och går i land.

I väntan på det svenska och norska Kungaparets ankomst. Foto: Kungahuset.se

I väntan på det svenska och norska Kungaparets ankomst. Foto: Kungahuset.se

Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff

Kungaparet besöker Harstad 18 juni


Harstad är belägen på Norges största ö Hinnøya och är centralort i Harstad kommun. Harstad som stad började etableras 1848. Harstad är med sina ca 20 000 invånare Nordnorges tredje största stad och ett strategiskt handelscenter i regionen.
Näringslivet har betydande jordbruk-, verkstads-, shipping- och oljeindustri. Oljeindustrin har under senare år ökat i omfattning genom prospekteringsverksamhet i Barentshavet.  Både norska oljemyndigheten (Oljedirektoratet) och Statoil) finns representerade i Harstad. Staden är känd för ett levande kulturliv året om och närheten till skog, fjäll och skärgård. Hurtigrutens dagliga anlöp i Harstad hamn på väg norrut och söderut är ett av stadens signum.

Läs mer om Harstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kongeskipet K/S Norge, med det svenska och det norska Kungaparet ombord, ankommer till Harstad. Foto: Kungahuset.se

Kongeskipet K/S Norge, med det svenska och det norska Kungaparet ombord, ankommer till Harstad. Foto: Kungahuset.se

Kongeskipet K/S Norge


Under Kungaparets officiella besök i Nordnorge går resorna med Kongeskipet K/S Norge. Kongeskipet Norge är en gåva från det norska folket till Norges dåvarande Kung Haakon VII efter en landsomfattande insamling 1947. K/S Norge ägs idag av H.M. Kung Harald V som använder skeppet aktivt under både nationella och internationella resor. K/S Norge är ett av världens två återstående kungaskepp, efter att det brittiska kungaskeppet Britannia blev taget ur drift 1997. Det andra är det danska kungaskeppet Dannebrog

Kungaparets officiella besök i Norge


Det officiella besöket i Norge pågår mellan den 18 och 19 juni och går till Harstad och Tromsö. Besöket syftar till att stärka de redan utmärkta relationerna mellan Sverige och Norge, som har samarbeten inom i stort sett alla områden. I Norge, som är Sveriges främsta exportmarknad, finns drygt 2 000 svenska företag och cirka 70.000 svenska medborgare arbetar i landet.

Programmet fokuserar på Nordområdenas resurser och utveckling, klimat- och miljöutmaningar, utveckling av det svensk-norska utbildnings- och forskningssamarbetet, arbetsmarknadsfrågor och svenskt näringslivs ökade intresse för regionen.

Det senaste officiella besöket av Kungaparet till Norge ägde rum i juni 2005 som en del av markeringen av unionsupplösningen 1905. Det norska Kungaparet avlade ett officiellt besök i september 2005